Viime vuosi oli Brasilian historian väkivaltaisin – poliisi tappaa 14 joka päivä

Vuosi 2017 oli Brasilian historian väkivaltaisin, kertoo Brazilian Forum of Public Security -järjestön (BFPS) raportti.

Sen mukaan maassa tapettiin viime vuonna 63 880 ihmistä, mikä on sen oma kansallinen ennätys. Brasilia on pitkään ollut koko maailman tilastoykkönen tällä kyseenalaisella listalla, mutta tappojen määrä pysyi pitkään alle 60 000:ssa. Vuosi 2016 oli ensimmäinen, kun tämä rajapyykki ylitettiin.

Samoin kasvussa on järjestön mukaan naisiin kohdistuva väkivalta. Maassa ilmoitettiin viime vuonna yli 60 000 raiskausta, mikä on kahdeksan prosentin kasvu edelliseen vuoteen.

Pääosa tappojen uhreista on miehiä. Naisia oli 4 539, mutta heidänkin määränsä kasvoi yli kuusi prosenttia.

Raportin mukaan yli tuhat naisista tapettiin osana näiden sukupuoleen liittyviä viharikoksia. Vaikka Brasiliassa on tiukat perheväkivaltalait, kokevat naiset siellä paljon väkivaltaa.

Syynä jengirikollisuus

Brasilian kehno turvallisuustilanne on nousemassa yhdeksi teemaksi lokakuun presidentinvaaleissa. Mielipidemittauksissa toisena oleva konservatiivien Jair Bolsonaro on luvannut tarttua rikollisuuteen antamalla poliisille käytännössä lisää vapauksia voimankäyttöön.

Vaikka jengirikollisuus on edelleen suurin syy väkivaltaan, BFPS:n raportin mukaan yksi syy tappolukujen kasvun taustalla on yhä väkivaltaisemmaksi käyvä poliisi. Keskimäärin poliisin käsissä kuoli viime vuonna 14 ihmistä päivässä.

Poliisiväkivallan pelätään yhä kasvavan, sillä presidentti Michel Temer on antanut järjestyksenvalvonnan armeijan vastuulle vuoden loppuun saakka.

Brasiliassa sotilaspoliisi on vastuussa järjestyksenvalvonnasta kadulla, mutta toimii erillään kunnallisen poliisin toiminnasta.

– Hallitus investoi ensisijaisesti sotilaspoliisiin, koska äänestäjät haluavat nähdä kovan poliisin läsnäolon kaduilla. Tämä jättää siviilipoliisin marginaaliin, sanoo BFPS:n toiminnanjohtaja Samira Bueno uutistoimisto AP:lle.

Brasilia on suosittu turistikohde. Väkivaltaennätysten ohella viime vuonna rikottiin myös kaikkien aikojen turistiennätys, kun maassa vieraili hieman vajaat 6,6 miljoonaa ulkomaista turistia.

Daniel Wallenius

Kommentoi
Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat