Presidentti Niinistö: USA:n puolustusministeri Mattis tuntee Suomea

MÜNCHEN

Presidentti Sauli Niinistö kertoo käyneensä läpi Suomen turvallisuuteen liittyviä perusasioita tapaamisessaan Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin kanssa Münchenissä. Niinistö arvioi Mattisin olleen Suomeen liittyvistä asioista aika hyvin tietoinen.

Niinistö kertoi Mattisin myös lähettäneen "kunnioittavan tervehdyksen Suomen puolustusvoimille, jonka hän näkee olevan aika kova tekijä".

Mattisin kertomaan Yhdysvaltain näkemyksistä Niinistö tuntui olevan tyytyväinen.

–  Hän oli hyvin selkeä kannoissaan ja sanoisin, että kaikki mitä hän sanoi oli sellaista, mitä voi tervehtiä ihan tyytyväisenä, Niinistö kertoi suomalaistoimittajille.

Presidentti kuvaili tunnelmia Münchenissä hyvin erilaisiksi kuin aiemmin, koska ilmassa on paljon jännitteitä ja odotuksia Yhdysvaltain uuden hallinnon suhteen. Suomen osalta Niinistö ei näe vallanvaihdossa suuria mullistuksia.

–  Jos puhutaan välittömästä vaikutuksesta, niin en minä näe, että siinä on mitään muuttumassa, Niinistö sanoi.

Saksan puolustusministeri varoitti murentamasta EU:ta

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen varoittaa Yhdysvaltoja murentamasta EU:n yhtenäisyyttä. Von der Leyen sanoi puheessaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että vahva EU ja yhtenäinen Nato ovat myös Yhdysvaltojen etu.

–  Amerikkalaiset ystävämme tietävät, että heidän sävynsä Euroopan ja Naton suuntaan vaikuttaa suoraan maanosamme yhtenäisyyteen, hän sanoi.

Ministeri totesi myös, että terrorismin vastaisesta taistelusta ei saa tehdä yleistä sotaa muslimeja ja islamia vastaan. Parempi tie on hakea kumppanuutta samanmielisten muslimi- ja arabivaltioiden kanssa, hän sanoi.

–  Muuten vaarana on, että kaivaudumme vain syvemmälle väkivallan ja terrorin hautaan.

Von der Leyen otti samalla kantaa myös Venäjä-suhteisiin ja totesi, ettei Yhdysvaltojen tule asettaa liittolaisiaan ja Venäjää samanarvoisiksi ja käydä liittolaisten pään yli kahdenvälisiä neuvotteluja.

STT

Lisää muualla

Kommentoi

Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta