Turkin vallankaappausoikeudenkäynnissä jaettiin elinkautisia kovalla kädellä

ANKARA

Turkissa oikeus on tuominnut yhteensä 151 ihmistä elinkautiseen vankeuteen vuoden 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen vuoksi. Tuomiot tulivat muun muassa perustuslain loukkaamisesta ja presidentti Recep Tayyip Erdoganin salamurhayrityksestä, kertoivat valtiollinen Anadolu-uutistoimisto ja yksityinen uutistoimisto DHA.

128 tuomitulla ei ole mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen. Tällaisen rangaistuksen saaneet kärsivät tuomiotaan normaalia karummissa vankilaoloissa. Monet tuomittiin moninkertaisiin elinkautisiin: esimerkiksi Erdoganin salamurhayrityksen johtajaksi epäilty Gokhan Sahin Sonmezates sai 137 kovennettua elinkautistuomiota ja 540 vuoden vankeustuomion.

23 syytettyä sai niin kutsutun tavallisen elinkautisen. Lisäksi 27 ihmistä tuomittiin korkeintaan 20 vuodeksi vankeuteen.

Tuomion saivat muun muassa entinen ilmavoimien komentaja Akin Ozturk ja Turkin nykyisen Hollannin-suurlähettilään veli, ex-kansanedustaja Saban Disli. Erdoganin ex-sotilasneuvonantaja, kenraali Ali Yazici sai hänkin elinkautisen. Yazici oli jo toissa vuonna tuomittu 18 vuoden vankeuteen.

Syytettyjä on yhteensä yli 220. Joukossa on muun muassa yli 20 entistä kenraalia ja maanpaossa Yhdysvalloissa elävä muslimisaarnaaja Fethullah Gülen.

Yli 30 syytettyä vapautettiin syytteistä. Lisäksi tuomari määräsi Gülenin ja 12 muun paossa olevan tapaukset käsiteltäväksi erillään.

Pidätykset jatkuvat

Oikeutta käytiin varta vasten vankila-alueelle rakennetussa suuressa oikeussalissa Sincanissa Ankaran lähistöllä. Oikeussaliin mahtuu liki 1  600 ihmistä.

Tuomionluku alkoi kireissä tunnelmissa, kun vallankaappausyrityksen yhteydessä henkensä menettäneiden omaiset yrittivät päästä saliin.

–  Valtion tulisi hävetä, karjui poikansa menettänyt Saliha Arigan yrittäessään turhaan tunkea sisään saliin.

Niiden kahden vuoden aikana, jolloin maassa vallitsi poikkeustila, kymmeniätuhansia ihmisiä pidätettiin epäiltynä yhteyksistä vallankaappaukseen. Vaikka poikkeustila päättyi viime vuonna, ratsiat ja pidätykset ovat jatkuneet.

Oikeusministeriön lukujen mukaan maassa on pidetty yhteensä 290 vallankaappaukseen liittyvää oikeudenkäyntiä, joissa on tuomittu yli 3  200 syytettyä.

Epäonnistuneessa kaappauksessa sai surmansa yhteensä 248 ihmistä. Luvussa eivät ole mukana 24 kaappausyritykseen osallistunutta, jotka niin ikään menettivät henkensä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat