Ranska ja Italia ajautuneet merkilliseen sanasotaan – Ranska kutsui Rooman-lähettiläänsä kotiin

PARIISI

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui torstaina kotiin Rooman-suurlähettiläänsä. Macronin hallitus sanoo saaneensa tarpeekseen Italian poliittisten johtajien "toistuvista ja perusteettomista" hyökkäyksistä.

Maiden kuukausia kestänyt sanasota kärjistyi, kun Italian hallituksen varapääministeri, Viiden tähden liikkeen 32-vuotias johtaja Luigi Di Maio tapasi Ranskan-vierailullaan tiistaina keltaliiviliikkeen johtajia.

Keltaliivit ovat protestoineet marraskuusta saakka rajusti Macronin politiikkaa vastaan ja vaatineet presidentin eroa.

Ranskan hallitus tuomitsi Di Maion sekaantumisen Ranskan sisäpolitiikkaan.

Ranskan hallituksen mukaan Italian toiminta on pahinta toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1940 Italian diktaattori Benito Mussolini julisti sodan Ranskalle.

Ranskan kansa eri kuin Macron

Di Maio sanoi torstai-iltana, että hänen vierailunsa keltaliivijohtajien pakeilla oli aivan täysin legitiimi eikä mikään provokaatio Ranskan hallitusta kohtaan.

Luigi Di Maiolla on omasta mielestään oikeus käydä dialogia Ranskan poliittisten liikkeiden kanssa. Keltaliiveillä on tarkoitus osallistua toukokuun eurovaaleihin omalla listallaan.

Di Maio teki eron Ranskan kansan ja presidentti Macron välillä.

–Ranskan kansalaiset ovat ystäviämme ja liittolaisiamme. Presidentti Macron puolestaan on toistuvasti ruoskinut Italian hallitusta poliittisista syistä silmissään Euroopan parlamentin vaalit, Di Maio selvitti.

Siirtomaapolitiikka jatkuu

Ranskan ja Italian suhteet ovat perinteisesti olleet läheiset. Tilanne muuttui viime vuoden kesäkuussa, kun Italiaan syntyi kahden populistipuolueen – Viiden tähden liikkeen ja äärioikeistolaisen Legan – hallitus.

Italian uuden hallituksen voimamiehet, Di Maio ja Legan johtaja Matteo Salvini, ottivat tähtäimeensä Ranskan presidentin Macronin.

Italian hallitus on hyökkäillyt tämän tästä Macronin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Joulukuussa Di Maio sanoi, että Ranska jatkaa siirtomaahenkistä politiikkaa kymmenissä Afrikan maissa ja ylläpitää niissä köyhyyttä.

Salvini väitti Ranskan käyttävän hyväkseen Libyan epävakautta edistääkseen ranskalaisen öljy-yhtiön Totalin bisneksiä öljyrikkaassa Libyassa. Italialainen ENI on Totalin kilpailija.

Joulukuussa Salvini sanoi toivovansa, että ranskalaiset "vapauttavat pian itsensä kauheasta presidentistä" ja että Macronin puolue häviää toukokuun eurovaalit.

Nopea junayhteys jäissä

Macron puolestaan on kritisoinut Italiaa siitä, että se sulkee satamansa siirtolaislaivoilta ja vaarantaa euron vastuuttomalla talouspolitiikallaan.

Ranskan hallitus on tyytymätön Italiaan hallitukseen myös siinä, että Italia on pannut jäihin suunnitelman rakentaa huippunopea junaratayhteys Lyonin ja Milanon välille,

Salvini sanoi torstaina olevansa halukas tapaamaan Macronin ja selvittämään maiden erimielisyydet.

Mutta Salvini lisäsi samalla, että Ranskan tulisi tarttua kolmeen asiaan: lopettaa Italiasta Ranskaan tulleiden siirtolaisten palautukset, luopua ajoittaisista tarkastuksista Italian rajalla ja palauttaa Italiaan 14 italialaista vasemmistomilitanttia, jotka ovat piileskelleet Ranskassa vuosikymmeniä.

Suurlähettiläiden kutsuminen kotiin on harvinainen toimi EU-maiden keskinäisissä kiistoissa. Vuonna 2016 Kreikka kutsui kotiin Itävallan-lähettiläänsä. Vuonna 2017 Unkari kutsui kotiin Hollannin-lähettiläänsä.

Kommentoi
Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat