Norjan moskeija-ampumisesta epäillyn kotoa löytyi sukulaisnaisen ruumis

OSLO

Norjassa lauantai-iltapäivällä moskeija-ampumisesta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja murhanyrityksestä. Epäilty tekijä on poliisin hallussa, eikä mikään viittaa siihen, että tekijöitä olisi muita. Norjan poliisin mukaan epäiltyä yritetään kuulustella vielä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Noin 20-vuotiaan miehen epäillään hyökänneen aseen kanssa al-Noor-nimiseen moskeijaan Bärumissa, lähellä pääkaupunki Osloa. Oslon poliisi kuvaili Twitterissä epäiltyä tekijää valkoiseksi nuoreksi mieheksi.

Moskeijassa oli mediatietojen mukaan hyökkäyksen aikana vain kolme ihmistä. Yksi haavoittui hyökkäyksessä lievästi, mutta vielä on epäselvää, saiko hän vammoja ampumisessa vai muusta syystä.

Poliisi kertoi löytäneensä moskeijasta kaksi asetta.

– Emme voi vielä todeta, onko laukauksia ammuttu. Tiedämme kuitenkin, että todistajien mukaan näin on käynyt, Norjan poliisi edustaja Rune Skjold totesi lauantai-illan tiedotustilaisuudessa.

Moskeijan johtaja Irfan Mushtaq sanoi paikalliselle medialle, että ampuja oli varustautunut muun muassa kypärällä. Mushtaqin mukaan moskeijaa kohtaan ei ollut esitetty uhkauksia ennen hyökkäystä.

Murhattu nainen on epäillylle sukua

Illalla poliisi kertoi löytäneensä nuoren naisen ruumiin epäillyn asunnosta Eiksmarkan kaupunginosasta Bärumista. NRK:n mukaan naisen kuolemaa tutkitaan murhana ja tapaus liittyy moskeija-ampumisesta epäiltyyn mieheen.

–  Kuollut nainen on moskeijassa aiemmin tänään pidätetyn miehen sukulainen. Sukulaisuussuhdetta selvitetään parhaillaan, Skjold kertoi NRK:n mukaan.

Poliisin mukaan epäilty ja kuollut nainen asuivat ajoittain samassa osoitteessa.

Norjalaisen VG-lehden mukaan poliisin valmiusjoukot ja pommiryhmä olivat rynnineet sisään taloon moskeijaiskun jälkeen. Naisen ruumis löytyi rynnäkön yhteydessä.

–  Tutkimme tätä epäiltynä murhana, Skjold sanoi tiedotustilaisuudessa.

Epäilty on lähistöllä asunut norjalaismies

Oslon poliisin edustaja kertoo, että moskeija-ampumisen tekijä oli jo taltutettu poliisin saapuessa paikalle. Poliisi saapui moskeijalle puoli viideltä iltapäivällä.

Poliisi sai jo hieman neljän jälkeen hälytyksen tapahtuneesta, mutta ei aluksi katsonut tilannetta vakavaksi. Poliisi kertoo NRK:lle väärinkäsityksen johtuneen siitä, että soittaja puhui norjaa huonosti.

Epäilty tekijä on poliisin vanha tuttu, mutta poliisi ei suostunut tarkentamaan asiaa. Poliisin mukaan miestä ei ole aiemmin tuomittu rikoksesta

Norjalaisen TV2:n mukaan epäillyllä ampujalla on sama nimi kuin henkilöillä, joka kirjoitti pari tuntia ennen ampumista ylistävästi Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskusta. Poliisi kertoo tietävänsä asiasta, mutta ei kerro mahdollisesta motiivista.

–  Olemme tietoisia, että hän (epäilty) on kirjoittanut useita viestejä internetiin, sosiaaliseen mediaan ja keskustelupalstoille, Skjold totesi tiedotustilaisuudessa myöhään lauantai-iltana.

NRK:n mukaan poliisi ei toistaiseksi tutki hyökkäystä terroritekona, mutta ei ole myöskään sulkenut sitä vaihtoehtoa tutkinnan ulkopuolelle.

–  Meidän pitää selvittää asiaa, Skjold totesi.

Norjan turvallisuuspoliisi kertoo tarkkailevansa ja arvioivansa tilannetta, mutta päätelmiä ei voida vielä tehdä.

Muslimien juhlaan varaudutaan lisäresurssein

Sunnuntaina muslimit ympäri maailman aloittavat monipäiväisen Id al-Adha -juhlan. Norjan poliisi sanoi varautuvansa juhlintaan lisäämällä poliisien valmiutta ja aseistamalla kaikki joukkonsa.

–  Tämä tehdään siksi, että kaikkien juhlaan osallistuvien pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi, poliisin edustaja Jan Eirik Thomassen totesi.

NRK:n mukaan lauantainen isku oli Norjassa ensimmäinen hyökkäys moskeijaan 30 vuoteen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat