USA ja Britannia kieltävät kännykkää isommat laitteet käsimatkatavaroista lennoilla useista maista

LONTOO

Britannia kieltää kännykkää isompien elektronisten laitteiden kuljettamisen käsimatkatavaroissa lennoilla kuudesta maasta. Britannian hallitus perustelee kieltoa turvallisuussyillä. Kielletyt laitteet – kuten tabletit ja kannettavat tietokoneet – pitää laittaa lentokoneen ruumaan.

Yhdysvallat asetti aiemmin samankaltaisen kiellon, joka koskee kymmentä lentokenttää kahdeksassa maassa pääosin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Britanniassa kielto koskee matkustajia, jotka lentävät Britanniaan suoraan Egyptistä, Jordaniasta, Libanonista, Saudi-Arabiasta, Tunisiasta tai Turkista.

Britannian pääministeri Theresa May on pitänyt useita ilmailun turvallisuutta koskevia kokouksia viime viikkoina, ja rajoituksista päätettiin tiistaiaamun kokouksessa, kertoi maan hallituksen edustaja.

Uutistoimisto AFP kertoi illalla, että myös Kanada harkitsee vastaavanlaisia rajoituksia.

BBC:n mukaan Britanniaa koskeva rajoitus vaikuttaa yhteensä 14 lentoyhtiöön, joista kuusi on brittiläisiä ja kahdeksan muualta. Brittilentoyhtiöt ovat British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook ja Thomson. Muut lentoyhtiöt ovat Turkish Airlines, Pegasus Airways, Atlas-Global Airlines, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air ja Saudia.

USA:n listalla kymmenen kenttää

Matkustamorajoituksista on tänään liikkunut paljon vahvistamattomia ja ristiriitaisia tietoja.

Amerikkalaismedian mukaan Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto vahvisti tiedon uusista rajoituksista. Sanomalehti New York Times kertoi, että uudet määräykset ovat jo astuneet voimaan ja lentoyhtiöillä on neljä vuorokautta aikaa ryhtyä noudattamaan niitä. Washington Postin mukaan ne ovat voimassa toistaiseksi.

New York Timesin mukaan viranomaiset kertoivat muutoksista amerikkalaismedialle eilen illalla paikallista aikaa. Lehti oli haastatellut lentokenttien turvallisuudesta vastaavan viraston TSA:n työntekijää, jonka mukaan kaikille TSA:n työntekijöille ei ollut kerrottu asiasta eilisiltaan mennessä.

Rajoitukset koskevat lentoyhtiöitä, jotka lentävät Yhdysvaltoihin yhteensä kymmeneltä lentokentältä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kentät ovat Turkin Istanbul, Egyptin Kairo, Qatarin Doha, Arabiemiraattien Abu Dhabi ja Dubai, Marokon Casablanca, Kuwaitin pääkaupunki Kuwait, Jordanian Amman sekä Saudi-Arabian Jedda ja Riad.

Pommi-iskuja matkustajakoneisiin pelätään

Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto ei ole nimennyt mitään tiettyä uhkaa, jonka takia rajoitukset otetaan käyttöön. CNN:n haastattelema nimettömänä esiintynyt ilmailuviranomainen kertoi, että muutokset liittyvät huoleen kenttien turvatarkastusten tasosta.

Toisen CNN:n lähteen mukaan rajoituksella yritetään vastata erityisesti Arabian niemimaan al-Qaidan (Aqap) uhkaan. Lähde kertoi uutiskanavalle, että Jemenissä hiljattain tehdyissä operaatioissa saatiin tietoja, jotka ovat vaikuttaneet uhka-arvioon.

CNN:n mukaan Aqap on yrittänyt kehittää räjähteitä, joissa olisi vain vähän tai ei ollenkaan metallia, ja jotka voitaisiin salakuljettaa matkustajakoneisiin.

Suomeen ei uusia rajoitteita

Suomesta lähteville tai Suomeen saapuville lennoille ei ole suunnitteilla uusia rajoitteita matkustamoon sallittaville elektronisille laitteille, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

Pulliaisen mukaan EU:n komissio olisi yhteydessä Suomeen, jos tällaisia rajoitteita olisi tulossa. Tällaista yhteydenottoa ei ole tullut.

STT

Lisää aiheesta
Lisää muualla

Kommentoi

Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta
  • Uutiset
  • Urheilu