May: Brexit-takaraja tärkeä yrityksille – punta alimmalla tasollaan vuosikausiin

Britannian pääministeri Theresa May sanoi tiistaina, että brexit-neuvottelujen takarajan asettaminen oli tärkeää yritysten kannalta.

– Yritykset ja ihmiset täällä Britanniassa haluavat jonkinlaista selvyyttä siihen, mikä aikataulu tulee olemaan, May sanoi ITV:n aamuhaastattelussa.

– Haluan antaa ihmisille varmuutta niin, että prosessi on sujuvampi, kun aloitamme neuvottelut.

Britannian punta putosi dollariin nähden alimmalle tasolleen kolmeen vuosikymmeneen sen jälkeen, kun May kertoi sunnuntaina, että Britannia antaa EU-eroilmoituksensa ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Samaan aikaan osakkeet nousivat 16 kuukauden ennätykseensä.

Lissabonin sopimuksen artikla 50:n käyttöönotto aloittaa kahden vuoden neuvottelujakson, jonka aikana Britannian ja EU:n pitäisi neuvotella "avioeronsa" ehdot.

– Emme jätä Euroopan unionia vain luopuaksemme jälleen maahanmuuton sääntelystä. Ja emme emme ole lähdössä vain palataksemme Euroopan unionin tuomioistuimen päätäntävaltaan, May sanoi sunnuntaina ja lisäsi, että he, jotka haluavat tehdä kaiken mahdollisen säilyttääkseen yhteyden yhteiseen markkinaan, suhtautuvat brexitiin väärällä tavalla.

Tiistaina punnan kurssi oli 1,2757 dollaria, mikä on alin taso sitten kesäkuun 1985. Maanantaina punta oli alimmillaan kolmeen vuoteen suhteessa euroon.

Jotkin investointipankit arvelivat Mayn ilmoituksen tarkoittavan, että Britannia suuntaa kohti "kovaa" brexitiä.

Mayn mukaan Britannialla ei ole valittavanaan "kovaa" tai "pehmeää" eroa. JPMorganin arvion mukaan sunnuntaiset kommentit viittaavat kuitenkin juuri tähän suuntaan.

"Kova" ero tarkoittaa, että Britannia jättäisi EU:n yhteisen talousalueen ja tulliliiton ja asettaisi EU-maahanmuutolle mieleisensä kiellot. Tämä voi tarkoittaa, että tuontituotteille tulee kymmenen prosentin tulli.

Pehmeä versio erosta taas tarkoittaa, että Britannia pyrkisi EU-maiden kanssa sopuun maahanmuutosta vastineena yhteydelle EU:n yhteismarkkinoihin. Esimerkiksi Puola, josta on muuttanut paljon ihmisiä Britanniaan, tuskin antaa Britannialle pääsyä markkinoille, jos maa aikoo suitsia puolalaisten maahanmuuttoa.

Britit niukasti pehmeän kannalla

Brittilehti Independent julkaisi viikonloppuna kyselyn , jonka mukaan 52 prosenttia briteistä kannattaa kompromissivaihtoehtoa ja 48 prosenttia kovaa erolinjaa.

Britannia järjesti juhannusviikolla kansanäänestyksen, jonka tuloksena maa päätti erota Euroopan unionista. Se aiheutti paitsi eurooppalaisen mylläkän, myös pääministerin vaihdoksen David Cameronista Theresa Mayhyn.

REUTERS, LÄNNEN MEDIA

Kommentoi
Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat