LM Ranskassa: Terrori-isku palautti pelon Pariisiin

Edellisestä terrori-iskusta ei ole kulunut vielä puoltatoista vuotta, kun Pariisi joutui uudelleen terroristi-iskun kohteeksi. Mies avasi tulen kohti poliiseja Ranskan pääkaupungin sydämessä, turistien suosimalla pääkadulla Champs Élyséella. Isku tapahtui lähellä Riemukaarta, joka on kaupungille tärkeä kansallissymboli.

– Työskentelen aivan iskupaikan lähellä Champs Élyséen vieressä . Olin lähtenyt onneksi töistä kotiin, kun isku tapahtui, sanoo kahdeksan vuotta Pariisissa asunut, brasilialaistaustainen Oliveira Rosany Costa .

Tarjoilijana työskentelevä kahden pienen lapsen äiti kertoo järkyttyneensä uutisesta.

– Istuin alas ja itkin, en voinut tehdä muuta. Olen peloissani, oikeastaan tunnetta voisi kuvailla paniikiksi. Pelkään jättää lapseni päiväkotiin ja kouluun, koska tuntuu, että nyt mitä tahansa voi tapahtua missä tahansa, Costa sanoo.

Isku tapahtui kolme päivää ennen Ranskan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Costalla ei ole Ranskan kansalaisuutta, joten hän ei voi äänestää, mutta hänellä on mielipide tapahtuman vaikutuksesta vaaleihin.

– Päivänselvää. Kaikki tietävät, kuka hyötyy rikoksesta, Costa sanoo.

Kiinteistöalalla työskentelevä Emmanuel Abisror on samaa mieltä.

– Ääripään ehdokkaat hyötyvät tästä, se on selvä, hän sanoo.

Abisror vaikuttaa turtuneelta Ranskassa viime vuosina tapahtuneisiin terroritekoihin. Maassa on yhä poikkeustila, ja riski uusiin iskuihin on korkein Pariisin alueella ja Ranskan Rivireralla.

– Se mitä tapahtui eilen, on surullista. Mutta emme voi olla peloissamme. Tässäkin tapauksessa, kuten aina, tekijä oli valmiiksi poliisien tiedossa. Emme voi sulkea kaikkia epäilyttäviä ihmisiä telkien taakse, hän sanoo.

Ampumisessa kuollut poliisi ja kaupungin korostuneet turvatoimet olivat iskun jälkeisenä päivänä selvästi kaupunkilaisten puheenaihe numero yksi. Torstai-iltana suljettu metrolinja numero 1 liikennöi perjantaina aamupäivällä jo normaalisti.

Metroon eväidensä kanssa kiiruhtava Brahim uskoi, että tapahtuma voi jopa muuttaa presidentinvaalituloksen.

– Äänestäjät ovat nyt peloissaan, mikä ei ole hyvä. Omaan päätökseeni se ei vaikuta, joskaan en ole vielä päättänyt ketä äänestän, työkseen vakuutuksia yrityksille myyvä Brahim sanoi.

Hänen mielestään isku ei vaikuta kaupungin turvallisuustilanteeseen.

– Pariisi on kaupunki muiden joukossa, emme voi mennä paniikkiin.

Alice Kameni sanoi olevansa yllättynyt, että isku kohdistui poliiseihin ja vielä Champs Élyséella.

– Juuri heihin, jotka tuovat meille muille turvaa. Se herättää ihmisissä levottomuutta, hän sanoi.

Kameni uskoi, että tuoreimman iskun jälkeen Pariisi on turvallisempi kuin aiemmin.

– Täällä on nyt niin korkeat turvajärjestelyt ja niin paljon poliiseja, että kaupunki on todella turvallinen. Ihmiset voivat jatkaa rauhassa elämäänsä kuten ennenkin. Olen kuitenkin vähän peloissani, kun lähden kotoa, sanoi Pariisin Enghien-les-Bains-esikaupunkialueella asuva Kameni.

KATJA IHATSU

Lännen Media

Lisää aiheesta

Kommentoi

Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta
  • Uutiset
  • Urheilu