Kommentti: Kauniit sanat eivät riitä – Brexitistä tulee rumaa peliä

Vaikka Britannian pääministeri Theresa May toivottaa EU:lle menestystä ja haluaa olla unionin luotettava kumppani, niin kauniit sanat eivät peitä sitä, että eroneuvotteluista tulee rumat.

Kun kansa äänesti odotuksista poiketen EU-eron puolesta, Britannia joutui vahingossa uhkapeliin, josta se voi nyt selvitä vain uhkailemalla.

Taistelut ovat jo alkaneet. Britannian valtiovarainministeri kertoi jo viikonloppuna saksalaisille, että jos Britannia ei saa haluamiaan kauppasuhteita, se ryhtyy isoksi yritysveroparatiisiksi EU:n länsilaidalla.

Silloin se houkuttelisi yrityksiä alentamalla sekä niiden verotuksen nollan tuntumaan että keventämällä rahamarkkinoidensa sääntelyä. EU-maille tämä olisi kauhistus.

Erityinen kauhistus se olisi siksi, että Lontoon City vastaa suuresta osasta EU-maidenkin yritysrahoitusta. Jos linkki Cityyn katkeaa, monet EU-yritykset saattaisivat kärsiä – ja tarttua houkutukseen muuttaa Britanniaan. Vaikka se toisikin tullirajan EU-markinoille, niin Britannian vero- ja rahoitusedut voisivat olla monille liian houkuttelevia.

Vaikka Britannia sanoo kunnioittavansa EU-sääntöä, jonka mukaan se ei solmi uusia kauppasopimuksia ennen lopullista eroa, se käytännössä etsii jo kuumeisesti uusia kumppaneita. Se pullistelee niiden löytymisellä minkä kerkiää, vaikka se ei kauppasopimuksia vielä allekirjoitakaan.

Tässä sanallisessa kauppasodassa USA:n presidentistä Donald Trumpista tuli Britannialle nimensä mukainen (trump = valtti) valttikortti jo ennen kuin hän ehti vannomaan virkavalaansa. Trump lupaa Britannialle pikaista kauppasopimusta, vaatii saksalaisautoille 35 prosentin tulleja ja pitää puolustusliitto Natoa aikansa eläneenä.

Britannia tarrautuu nyt epätoivoissaan suurimpaan valttiinsa, vaikka se ei kaikkea trumpilaisuutta hyväksykään. Brittiarvioiden mukaan Trump haluaa hajottaa koko EU:n, nöyryyttää saksalaisia ja liehitellä Venäjää.

Britit eivät näihin toiveisiin yhdy, mutta tiukassa paikassa Amerikan ystävyyttä arvostetaan täällä aina enemmän kuin eurooppalaista kumppanuutta.

ANNA MÅRD

Kommentoi
Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat