Egyptin ex-presidentti Mursi sai oikeudessa sairauskohtauksen ja kuoli

KAIROI

Egyptin entinen presidentti Mohamed Mursi kuoli maanantaina, saatuaan yllättäen sairauskohtauksen kesken puheenvuoron oikeudessa Kairossa. Mursi, 67, vietiin oikeudesta sairaalaan, missä hän kuoli.

–  Hän ehti puhua tuomarin edessä noin 20 minuuttia, kunnes alkoi liikehtiä levottomasti ja pyörtyi. Hänet kuljetettiin nopeasti sairaalaan, missä hän myöhemmin kuoli, kertoivat oikeuslähteet uutistoimisto AFP:lle.

Mursi oli Egyptin ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti, jonka armeija syöksi vallasta kesällä 2013. Hänen jälkeensä valtaan nousi Egyptin nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi.

Mursi sai useita tuomioita. Tuomioistuin piti lokakuussa voimassa Mursin 20 vuoden tuomion, jonka hän oli saanut osallisuudestaan väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Häntä uhkasi myös kuolemantuomio, joka myöhemmin kumottiin. Hän sai myös elinkautisen tuomion valtiosalaisuuksien luovuttamisesta Qatariin.

Muslimiveljeskunnan kärkihahmo

Mursi oli sunnien Muslimiveljeskunnan kärkihahmo. Hänen valtakauttaan leimasi jatkuva vastakkainasettelu armeijan kanssa, joka lopulta syöksi Mursin vallasta. Sotilasvallankaappauksen jälkeen Muslimiveljeskunta kiellettiin ja tuhansia sen kannattajia pantiin vankilaan. Satoja uhkaa teloitus.

Mursin syrjäyttämisen jälkeen iskut turvallisuusjoukkoja vastaan ovat lisääntyneet, erityisesti Siinain niemimaalla maan pohjoisosassa, missä toimii äärijärjestö Isisiin kytköksissä olevia ryhmiä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui Mursia muistosanoissaan "marttyyriksi"

–  Laskekoon Allah veljemme Mursin, marttyyrimme, sielun rauhaan, Erdogan sanoi.

Turkin ja Egyptin suhteet katkesivat lähes täysin sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan. Erdogan on kutsunut Sisiä "vallankaappauksella valtaan nousseeksi tyranniksi".

–  Länsi on pysynyt tästä hiljaa, Erdogan syytti.

Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan "sotilasvallankaappaus siirsi Mursin vallasta, mutta hänen muistoaan ei voida pyyhkiä".

Myös Qatarin hallitsija, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani sanoi olevansa "syvästi surullinen" Mursin kuolemasta.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat