Yhdysvallat läimäisi EU:n lentokoneille ja muille tuotteille tullit

WASHINGTON

Yhdysvallat asettaa EU:ssa valmistettaville lentokoneille kymmenen prosentin tullimaksut. Joukolle muita tuotteita tullimaksuja on tulossa 25 prosenttia. Asiasta kertoo Yhdysvaltain kauppaedustaja.

Maailman kauppajärjestö WTO antoi aiemmin tänään Yhdysvalloille luvan määrätä EU:lle rangaistustulleja 7,5 miljardin dollarin (6,8 miljardin euron) edestä lentokonevalmistaja Airbusin tukiaisia koskevassa kiistassa. Yhdysvallat sanoi kuitenkin, ettei se rankaise EU:ta koko summan edestä, sillä se pyrkii saamaan aikaan sovinnon.

Kauppaedustaja Robert Lightziger sanoi Yhdysvaltain aloittavan neuvottelut EU:n kanssa Airbusin tukiaisista. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoi aiemmin päivällä, että EU on tehnyt asiasta ehdotuksia Yhdysvalloille viimeksi heinäkuussa, mutta ei ole saanut vastauksia.

Lightziger arvioi, että tuontitullit osuvat lähinnä Saksaan, Ranskaan, Espanjaan ja Britanniaan.

EU ilmoitti tarttuvansa vastatoimiin asiassa. WTO on jo vuosina 2010 ja 2011 linjannut, että sekä eurooppalainen Airbus että amerikkalainen Boeing olivat saaneet miljardien edestä kilpailua vääristäviä tukiaisia. WTO:n on määrä linjata lähikuukausien aikana, minkä kokoiset rangaistustullit EU saa määrätä Yhdysvalloille Boeingin saamien tukiaisten johdosta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona, että WTO:n päätös on "suuri voitto" Yhdysvalloille.

Kommentoi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat