Osakemarkkinoilla piilee riski kuplasta

HELSINKI

Euroopan osakemarkkinoille voi syntyä kupla, jos osakkeiden arvo jatkaa reipasta nousuaan, arvioivat asiantuntijat. Matala korkotaso ja Euroopan keskuspankin (EKP) valtion velkakirjojen osto-ohjelma ohjaavat sijoittajien rahaa osakemarkkinoille.

Esimerkiksi Helsingin pörssin kurssikehitystä seuraava OMXH-indeksi on noussut kolmen viimeisen kuukauden aikana lähes 15 prosenttia. Yritysten tulokset perustuvat silti kulujen karsintaan eivätkä uutta kasvua tuoviin investointeihin.

Osakesäästäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen kyseenalaistaa tuotto-odotusten realistisuuden.

–  Kyllä nykyisiin osakekursseihin on leivottu kasvuodotuksia sisään. Kasvuodotusten toteutuminen puolestaan riippuu maailmantalouden kehityksestä. On perusteltua kysyä, ovatko odotukset oikealla tasolla.

OP:n osakestrategin Antti Saaren mukaan välitöntä kuplan uhkaa ei ole. Kupla voi muutaman vuoden sisällä markkinoille syntyä, jos kurssiralli jatkuu.

–  Riskittömän koron lasku on heijastunut osakkeiden arvoon myönteisesti. Kuitenkin osakkeiden hintoihin on leivottu sisään monenlaisia riskejä. Markkinoilla on koko ajan pieni stressi päällä.

Sijoittajien käyttäytymiselle on syynsä. Säästökuurien ansiosta suomalaiset pörssiyhtiöt ovat pääosin hyvässä kunnossa, ja monet niistä ovat onnistuneet kasvattamaan osinkoaan.

Saari ei usko kokonaiskuvan muuttuvan, vaikka talouskasvu säilyisi vaatimattomana. Odotukset eurooppalaisyhtiöistä ovat yhä alhaiset ja osakkeiden arvostustasot ovat kohtuulliset, koska vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa on olemattomat mahdollisuudet.

–  Suurempi korjausliike luultavasti edellyttäisi geopoliittisten riskien toteutumista. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi Kreikan ero eurosta tai Ukrainan tilanteen leviäminen naapurimaihin.

STT

Kommentoi
Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat