New Yorkin ja Euroopan pörssit ponnahtivat Yhdysvaltain työllisyysuutisista

WASHINGTON

Teknologiajätti Applen torstaisen tulosvaroituksen tyrmäämissä pörsseissä oli perjantaina positiivisten odotusten päivä. Yhdysvalloissa työministeriö julkaisi huimasti odotettua paremmat joulukuun työllisyysluvut ja kertoi työllisten määrän nousseen peräti 312  000:lla.

Työllisyystilastojen kaunistuminen antoi kunnon vitamiinipaukun New Yorkin arvopaperimarkkinoille, jotka toipuivat perjantaina nopeasti Apple-shokista.

New Yorkin pörssin Dow Jones Industrial -indeksi oli illan puhteessa Suomen aikaa 3 prosentin nousussa. Nasdaq-pörssi oli hypännyt 3,8 prosenttia. Euroopan pörsseistä Frankfurt päätyi 3,4 prosenttia plussalle. Helsingin pörssi loikkasi 3,1 prosenttia ylöspäin.

Taloudelle Yhdysvaltojen työllisyysluvuilla on suuri merkitys, sekä kotimaassa että maailmanlaajuisesti. Työllisten määrän nousun arvioidaan hieman helpottavan yleiseen talouskasvun hiipumiseen liittyviä pelkoja, jotka ovat näkyneet esimerkiksi laskevina pörssikursseina.

Joulukuussa työllisyyden kasvu lähes kaksinkertaistui verrattuna uutistoimisto Reutersin kokoamiin ekonomistien ennusteisiin, kertoi talouslehti Financial Times. Erityisesti työllisyys parani terveydenhuollossa, ravintola-alalla sekä rakennusalalla ja teollisuudessa. Luvut eivät sisällä maatalouden työpaikkoja.

Koko vuonna työllisten määrä nousi keskimäärin noin 220  000:lla kuukaudessa, mikä ylittää vuoden 2017 luvut, mutta ei yllä vuosien 2015 ja 2015 keskiarvojen tasolle.

Yhdysvaltain työttömyysaste kohosi kuitenkin joulukuussa 3,9 prosenttiin. Nousun arvioidaan johtuvan siitä, että yhä useampi yhdysvaltalainen etsii töitä.

Powell: En eroa, vaikka Trump pyytäisi

Pörssirallia kiihdyttivät lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajan Jerome Powellin lausunnot. Powell sanoi, että Fed on kärsivällinen ohjauskoron nostoissa, eikä ole olemassa minkäänlaista ennalta asetettua polkua rahapolitiikassa. Hän kertoi myös, ettei eroa tehtävästään, vaikka presidentti Donald Trump pyytäisi sitä.

Powellin mukaan Trump ei räyhäkkäistä Twitter-viesteistään huolimatta ole ollut suoraan yhteydessä häneen. Fed on politiikan ulkopuolinen instituutio, Powell muistutti.

–  Olemme sitoutuneet saavuttamaan lain mahdollistamat tavoitteemme täysin epäpoliittisesti, hän sanoi.

Fed nosti ohjauskokoaan useaan kertaan viime vuonna, mikä oli myrkkyä arvopaperimarkkinoille. Ohjauskoron nostoilla pyritään hillitsemään talouden ylikuumenemista ja inflaatiota. Powell huomioi kuitenkin, etteivät edes viime vuoden suuret palkankorotukset "soittaneet hälytyskelloja" inflaation suhteen.

Trump on useasti arvostellut Fedin koronnostoja ja haukkunut Powellia siitä, että tämä sabotoi presidentin talouspolitiikkaa.

STT

STT
Lisää muualla

Kommentoi
Luetuimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat