Ylistarolaismies perusti oman katupartion

Ylistarossa asuva monitaiteilija, runoilija ja vuodesta 2009 blogia pitänyt Keijo Nevaranta perusti torstaina katupartion, joka toimii "Rakkaudella ja ilolla LOL klovneina rasismia ja suvaitsemattomuutta vastaan". Perjantaina iltapäivällä Facebook-ryhmään kuului 78 jäsentä.

Nevaranta avaa "lyhyessä" perustamispuheenvuorossaan katupartionsa taustaa.

– Kiitän henkilöitä jotka liittyivät yhden hengen katupartiooni, koska yhdellä henkilöllä ei luoda fb-ryhmää. Ylistaro on kuitenkin niin pieni paikka, että tänne ei yhtä ihmistä enempää kylänraitille mahru, varsinkaan jos he ovat pohojalaasia. Täällä ollaan myös maahanmuutosta jyrkästi mieltä vaikka viimenen maahanmuuttaja muutti täältä pois 1978. Ystäväni Heikki Mäki-Tuuri teki hänestä kuuluisan maalauksen jossa ylistaron maitokelkkailevat mummot ihmettelevät ohikulkevaa neekeriä. Vastaavan maalauksen hän on tehnyt myös Kirja-Matista. Se on nykyään Ylistaron kirjaston eteisen seinässä. Kirja-Matti Matti Pohto oli kylähullu ylistarolainen köyhän talon lapsi joka karkasi kotoaan kirjoja keräilemään 1800-luvun vaihteessa. Kun Turun kaupunki paloi, Matti Pohdolla oli yli 30 000 kaksoiskappaletta yliopiston kirjaston teoksista. Hän sai muistokiven Ylistaroon 1957, sata vuotta kuolemansa jälkeen. Muistomerkissä lukee. minkä Turun palo tuhosi, sen Matti Pohto pelasti. Ehkä noin sadassa vuodessa asenteemme ylistaross muuttuvat ja uskallamme vastaanottaa ensimmäisen turvapaikanhakijankin ylistaroon.

Nevaranta muistelee humoristisesti myös neljää tapausta Kauhajoelta, Kristiinasta ja Seinäjoelta, jotka liittyvät hänen kokemuksiinsa katupartiosta, poliisista ja kiinniotoista. Ensimmäinen muistelo vie vuoteen 1975.

– Kun aikanaan Kristiinan kaduilla seisoimme ylätorilla minä, Latvan Arto ja Koikkalainen (n.1975) värjöttelimme perjantai-iltana pakkasessa niin poliisiauto kajautti kaiuttimista: Luvaton joukkokokoontuminen kielletty. Hajaannuimme.

– Nämä ovat syitä joiden vuoksi olen perustanut Ylistaroon vain yhden klovnin katupellepartion LOL Dears of Odin. Yhtä useampana minut pidätettäisiin välittömästi luvattomasta joukkokokoontumisesta ja yhtenäkin selviän hädin tuskin kotiin poliisin kynsistä jos jotain tapahtuu Ylistarossa. Siksipä me Odinnin klovnit marssimmekin tänään yhtenä miehenä Ravintola Taroon ja halimme Maailman Halipäivänä kaikkia rasisteja ja muitakin vastaantulevia ihmisiä, ettei vaan mitään hämminkiä syntyisi.

HEIKKI PELTOKANGAS

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta