Turun terrori-isku: Poliisin tiedotustilaisuus alkoi – ”Näyttää siltä, että uhreiksi valikoitiin naisia”

Poliisin tiedotustilaisuus Turun terroristi-iskusta alkoi kello 14. Näin tiedotustilaisuudessa kerrottiin:

14:12: KRP kommentoi: Hän on pääepäilty. Yksi aktiivinen toimija, marokkolainen mies, joka on ilmoittanut iäkseen 18 vuotta. Hän on itse hoidettavana TYksissä. Häntä on yritetty puhuttaa, mutta hän ei ole siihen halukas.

Meillä on yhteensä kymmenen rikoksen uhria, joista kaksi on kuollut. Molemmat kuolleet ovat naisia. Kahdeksan loukkaantuneen osalta kuusi on naista, kaksi miestä. Kolmen Suomessa asuvan lisäksi siellä on Italian kansalainen, Ruotsin kansalainen ja Iso-Britannian kansalainen. Osa loukkaantuneista on päässyt pois sairaalasta ja heitä on puhutettu. Joukossa on myös vakavasti loukkaantuneita, joita ei ole päästy puhuttamaan. Heillä tilanne on vakava, ei kuitenkaan hengenvaarallinen.

Esitutkinnan tässä vaihessa uhrit ovat valikoituneet sillä tavoin, että he ovat naisia. Loukkaantuneet ovat menneet auttamaan naisia. Esitutkinta on kuitenkin täysin kesken, emme kaikkea pysty kommentoimaan.

On tehty kansainvälisiä etsintäkuulutuksia yhdestä muusta epäillystä.

14:08 Kari Puolitaipale: Tällä hetkellä turvallisuustilanne: Poliisi on nostanut valmiutta. Pyrimme olemaan entistä vahvemmin näkösällä. Minkäännäköistä konkreettista turvallisuusuhkaa ei ole tiedossa. Varotoimena valmiutta nostettu.

14:07 Kari Puolitaipale: Meidän käsityksen mukaan toimittiin mallikkaasti. Poliisin käsitys on, että partio toimi, kuten pitää. Tilanne jatkui hektisenä. Jatkui kenttäpainotteisesti, poliisi auttoi KRP:tä tutkintatoimissa. Merkittävää oli, että jatkotoimenpiteisiin tarvitaan paljon henkilöstöä töihin. Poliisit ilmoittautuivat jopa lomalta töihin. Saatiin nopeasti resursseja.

14:05: Kari Puolitaipale: Perustiedot saatiin jo eilen. Turussa tapahtui keskusta-alueella useaan henkilöön kohdistunut puukotus. Klo 16:02 tuli tieto poliisille. Tieto välittyi saman tien poliisilaitoksen vartijoille. Näytti siltä, että puukottaja valitsee kohteensa sattumanvaraisesti ja liikkuu juosten. Samaan aikaan Helsinginkadun suunnassa oli partio, lähti Brahenkatua kohti keskustaa. Partio tapasi puukottajan "tilanteen päältä". Poliisi käskytti tilanteessa epäiltyä, kun käskytys ei onnistunut, ammuttiin laukaus joka pysäytti miehen toiminnan. Poliisi otti kiinni ja antoi ensiapua.

Mikä viittaa terrorismiin?

Robin Lardot: Ei mikään yksittäinen tekijä. Henkilön käyttäytyminen ennen tätä tapausta.

Onko henkilö turvapaikanhakija?

Robin Lardot: Henkilö on ollut turvapaikanhakuprosessissa mukana.

Kari Puolitaipale: 2016 tullut Suomeen.

Iltapäivällä järjestetään lukuisia tiedotustilaisuuksia liittyen Turun terrori-iskuun.

Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun terrori-iskun tapahtumista kello 14.

Suojelupoliisi järjestää tiedotustilaisuuden Suomen terrorismiuhasta kello 15.

Hallitus on kokoontunut tänään neuvottelemaan Turun tapahtumista. Pääministeri Juha Sipilä järjestää tiedotustilaisuuden kello 16 valtioneuvoston linnassa.

Toimitus seuraa tiedotustilaisuuksien etenemistä ja uutisoi niistä mahdollisimman nopeasti.

SARIANNE TEKONIEMI

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta