Teuvalaistaustainen nainen Trumpin neuvonantajaksi – "Olisi kiinnostunut käymään Suomessa"

Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump on nimennyt suomalaissukuisen Mary Barran neuvonantajakseen.

Teuvalaistaustainen Barra on General Motorsin toimitusjohtaja. Nimityksestä kertoi suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Julkaisemme uudelleen jutun Barran suomalaisjuurista. Juttu on alun perin julkaistu 16. helmikuuta 2014.

 

 

GM:n toimitusjohtajaa Mary Barraa odotellaan jo Teuvalla kylään

 

Autonvalmistaja General Motorsin uuden johtajan isoäiti on Teuvan Perälästä. Pekka Saarinen on "moottorimimmin" pikkuserkku

 

JORMA HAVULA

TEUVA Ainahan se on tiedetty, että Pohjanmaalta kaikki suuri ja merkittävä on lähtöisin.

Nyt on selvinnyt, että maailman suurimpiin autonvalmistajiin kuuluvan amerikkalaisen General Motorsin uuden toimitusjohtajan Mary Barran, 52, isoäiti on Teuvan Perälästä.

Mary Barra on herättänyt maailmalla suurta huomiota, sillä hän on GM:n ensimmäinen naispuolinen toimitusjohtaja. Suomalaisten itsetuntoa hivelee varmasti sekin, että hän tiettävästi osaa suomeakin jonkin verran.

Mary Barran isoäiti oli talollisen tytär Lempi Maria Esaiantytär Saarinen (1892–1966), joka muutti Amerikkaan kahden veljensä kanssa 1913.

Uudella mantereella Maria Saarinen avioitui köyliöläisen Viktor Mäkelän kanssa ja heille syntyi kolme lasta, kaksi tyttöä ja poika.

Pojan nimeksi tuli Reino eli amerikkalaisittain Ray Mäkelä ja hänen tyttärensä on vuonna 1961 syntynyt Mary Mäkelä, joka Tony Barran kanssa avioiduttuaan muutti sukunimensä. Toimitusjohtajan isoäidin syntymäkoti on edelleen pystyssä Teuvan Perälässä aivan rautatien vieressä. Kylästä löytyy myös yksi hänen pikkuserkkunsa, eläkkeellä oleva matemaattisten aineiden lehtori Pekka Saarinen.

– Kyllä minä sukulaisuuden tiesin heti siinä vaiheessa, kun Helsingin Sanomien jutussa viitattiin hänen suomalaisiin juuriinsa. Hänen isovanhempansa Maria ja Viktor Mäkelä kävivät Perälässä 50-luvulla ja minulla on kuvakin, jossa he ovat talon rappusilla ja olen pikkupoikana siinä samassa kuvassa.

Toista kertaa pariskuntaa ei Perälässä nähty, mutta vuonna 1986 Reino (Ray) vieraili siellä vaimonsa Evan kanssa.

– Kyllä he meilläkin kävivät. Reino vaikutti aivan tavalliselta mieheltä, oikein sosiaalinen ja puhui hyvin suomea. Hän oli töissä Pontiacin tehtailla muotintekijänä.Isoäidin oikea henkilöllisyys varmistui vasta tällä viikolla, kun teuvalaiset sukututkijat Raimo Pihlaja ja Helena Kaleva alkoivat toimituksen pyynnöstä selvittää asiaa.

Isoäidin nimeksi on lehtijutuissa koko ajan väitetty Maria Luomaa, mutta se ei pidä paikkaansa. Kukaan ei oikein ymmärrä, miksi nimi on jossakin vaiheessa vaihtunut. Sen sijaan Lempi Maria Saarisen (alkuperäiseltä sukunimeltään Krooka) syntymätiedot ja kuolintiedot sekä avioituminen Viktor Mäkelän kanssa natsaavat sataprosenttisesti.

– Kyllä tämä tieto on varma, Pihlaja ja Kaleva vakuuttavat.

Millaisista oloista Maria Saarinen sitten Amerikkaan lähti?

Perälä oli Raimo Pihlajan mukaan iso kylä viime vuosisadan vaihteessa. Asukkaita oli enimmillään parituhatta, mutta läheskään kaikille ei ollut töitä. Näin oli myös Saarisessa, vaikka se oli sen ajan mittapuun mukaan iso talo ja lohkaistu 1800-luvun lopulla kylän mahtitalosta Krookasta.

Maria Saarinen oli kansakoulun käynyt neitonen, jolla oli kahdeksan sisarusta. Hän itse oli vielä vuonna 1912 perustamassa Perälän nuorisoseuraa, mutta seuraavana vuonna Amerikka kutsui. Hän matkusti sinne yhdessä veljiensä Esaiaksen ja Ingnatiuksen kanssa.

Sisaruksista Perälässä olleen päätalon sai lopulta Hilma, joka avioitui Ríkhard Muotion kanssa ja pari otti sukunimekseen talon nimen eli Saarisen, kuten oli siihen aikaan tapana. Heille syntyi seitsemän lasta: Onni, Sanni, Anni, Fanny, Nanni, Jonni ja Venni. Heistä Onni-nimisen pojan poika on Pekka Saarinen.

– Amerikkaan mennyt Lempi Maria on siis ollut isäni täti ja Mary on pikkuserkkuni, Pekka Saarinen selventää.

Kaikki seitsemän Saarisen sisarusta ovat jo kuolleet, heidän joukossa 2005 poistunut mestaripelimanni Venni Saarinen. Amerikasta on koko ajan pidetty Perälään yhteyttä ja vieläkin sieltä tulee esimerkiksi joulukortteja. Pekka Saarinen muistelee, että sodan jälkeen Amerikasta tuli myös paketteja.

– Kerran tuli sellaiset housutkin, joissa oli napit takana. Pyrypellihousut.

Vuonna 1882 rakennettu Maria Saarisen pohjalaismallinen syntymäkoti seisoo edelleen paikallaan hyvässä ryhdissä ja hyvässä kunnossa rautatien vieressä.

Vielä 1990-luvulla siinä asustivat pysyvästi Hilma ja Riku Saarisen lapsettomiksi jääneet tyttäret, viimeksi Anni. Heidän kuoltuaan talo siirtyi Pekka Saarisen veljelle Esalle, joka asuu muualla ja pitää taloa lähinnä kesäpaikkanaan.

Pekka Saarisella ei ole mitään sitä vastaan, että Mary Barra jonakin päivänä tupsahtaisi kylään Perälään.

– Olen lehdistä lukenut, että hän on kyllä tietoinen juuristaan ja olisi kiinnostunut Suomessa käymään. Tervetuloa vaan. Tulisi vaikka autolla ja jättäisi sen sitten tänne, Saarinen vitsailee.

 

 

KUKA

Mary Teresa Barra

Yhdysvaltalainen autonvalmistaja General Motors nimitti tämän vuoden alussa ensimmäistä kertaa toimitusjohtajakseen naisen.

Tehtävään nousi suomalaistaustainen Mary Barra, tyttönimeltään Mary Mäkelä.

Hän on syntynyt 2.12. 1961.

Hänen isoäitinsä Maria Saarinen on lähtöisin Teuvalta ja isoisänsä Viktor Mäkelä Köyliöstä.

Mary Mäkelän perhe asui Detroitin autokaupungin lähiössä ja isä Reino työskenteli Pontiacin tehtaalla 40 vuotta.

Mentyään naimisiin Tony Barran kanssa, Mary Mäkelän sukunimi muuttui. Pariskunnalla on kaksi lasta.

 

TARKENNUS: Juttua on muokattu kello 22.07. Barran suomalaisjuurista on julkaistu juttu alun perin 16. helmikuuta 2014 eikä 2016, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lisää muualla

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta