Seinäjoen keskussairaala ja JIK Kuntayhtymän terveyskeskus Ilmajoella ja Kurikassa saivat koulutuspaikkavertailussa nuorilta lääkäreiltä täydet viisi tähteä

Nuorten Lääkärien Yhdistys on julkaissut listan Suomen parhaista koulutuspaikoista.

Täydet viisi tähteä on saanut Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta kaksi terveyskeskusta ja keskussairaalaa, eli JIK Kuntayhtymän terveyskeskus (Ilmajoki ja Kurikka), Vaasan terveyskeskus, Seinäjoen keskussairaala ja Vaasan keskussairaala.

Katso koko lista jutun lopusta.

Nuorten Lääkärien Yhdistys: erikoistuvien lääkäreiden ohjauksessa suuret erot koulutuspaikkojen välillä

Valtakunnallisessa selvityksessä parhaiten pärjäsivät terveyskeskukset ja keskussairaalat.

Parhaissa koulutuspaikoissa erikoistuville lääkäreille oli nimetty heti työsuhteen alussa oma ohjaaja ja ohjaukselle oli varattu säännöllinen aika.

Lisäksi koulutuspaikoissa sekä toimipaikan sisäisiin että talon ulkopuolisiin koulutuksiin päästiin osallistumaan säännöllisesti. Konsultoinnin mahdollisuus, eli kokeneemman lääkärin neuvon kysyminen päivittäisen työn lomassa, oli sujuvaa.

– Kollegojen tuki on uran alkuvaiheessa ensiarvoisen tärkeää. Kyselyn tuloksissa tämä nousee selvästi esiin. Oma ohjaaja ja kollegoilta saatu konsultaatiotuki auttavat kestämään työssä väistämättä vallitsevaa epävarmuutta, NLY:n puheenjohtaja Sara Launio muistuttaa.

Täydet viisi tähteä ansaitsi 14 koulutuspaikkaa

Täydet viisi tähteä ansaitsi 14 koulutuspaikkaa, joista kuusi oli terveyskeskuksia ja kuusi keskussairaaloita. Toista vuotta peräkkäin viiteen tähteen ylsivät Kaarinan, Siilinjärven, Rovaniemen ja Vaasan terveyskeskukset sekä Vaasan keskussairaala. Yliopistosairaaloista parhaiten pärjäsi neljä tähteä ansainnut Oulun yliopistollinen sairaala, kun taas yliopistoklinikoista viiteen tähteen ylsi Tampereen yliopistosairaalan kuvantamisyksikkö.

– Keskussairaaloiden menestystä selittänee monipuolinen työnkuva ja pienen työyhteisön suoma mahdollisuus tutustua kollegoihin henkilökohtaisesti. Tällöin konsultaatiot sujuvat usein matalalla kynnyksellä, analysoi Launio.

– Nuorten lääkäreiden ohjaus ja kokeneemmilta kollegoilta saatava tuki nousee selvästi myös kauempana kasvukeskuksista sijaitsevien terveyskeskusten valttina. Toisaalta keskussairaaloissa ja haja-asutusalueilla erikoistuviin usein panostetaan toivoen, että he palaavat alueelle erikoislääkäriksi valmistumisen jälkeen.

Vastaajia kaksinkertainen määrä edelliskerrasta

Koulutuspaikkakyselyn vastaajamäärä lähes tuplaantui ensimmäisestä kerrasta, tänä vuonna arvionsa koulutuspaikasta antoi yli tuhat nuorta lääkäriä.

– Osassa sairaanhoitopiireistä vastausten määrä jäi kuitenkin edelleen alhaiseksi, ja niiden osalta tulosta voi pitää vain suuntaa-antavana, huomauttaa NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Mäkelä .

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) selvitti erikoistuvien lääkärien koulutuksen laatua ja työoloja loka-marraskuun aikana erikoistuville lääkäreille suunnatulla kyselytutkimuksella. Tutkimus toteutettiin toista kertaa, tänä vuonna yhteistyössä Suomen Lääkäriliiton kanssa. Vuosi sitten julkaistiin listaus vain parhaista koulutuspaikoista, tänä vuonna erikoistuvien arviot koulutuspaikkojen suositeltavuudesta julkaistaan ensikertaa kokonaisuudessaan. Kysely on tarkoitus toistaa vuosittain. Kyselyn avulla Nuorten Lääkärien Yhdistys tavoittelee yhä laadukkaampaa erikoistumiskoulutusta lääkäreille ja entistä parempaa hoitoa potilaille.

Koulutuspaikkojen listaus

Vastaajilta kysyttiin, suosittelisivatko he nykyistä koulutuspaikkaansa ystävälle tai kollegalle asteikolla 0–10, jonka perusteella laskettiin net promoter score (NPS-luku) kullekin koulutuspaikalle.

Koulutusyksiköt on pyritty ilmoittamaan yksityisyyden suojan sallimalla tarkkuudella – listalta on suljettu pois alle viisi vastausta saaneet koulutusyksiköt vastaajien yksityisyyden suojelemiseksi.

Vain harvojen koulutusyksikköjen osalta listaukseen saatiin mukaan myös erikoisalakohtaiset vastaukset. Suurempien koulutusyksiköiden osalta on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettu sekä klinikkakohtaiset että koko yksikön sijoitus.

Viiden tähden koulutuspaikat

JIK Kuntayhtymä (Ilmajoki ja Kurikka), terveyskeskus

Malmin terveysasema, Helsinki

Rovaniemen terveyskeskus

TAYS kuvantaminen

Pohjois-Karjalan keskussairaala

Kaarinan terveyskeskus

Vaasan terveyskeskus

Seinäjoen keskussairaala

Vaasan keskussairaala

Keski-Pohjanmaan keskussairaala

Kainuun keskussairaala

Helsingin kaupungin psykiatria (Aurora ja alueellliset yksiköt)

Neljän tähden koulutuspaikat

Mikkelin keskussairaala

Keski-Suomen keskussairaala

Päijät-Hämeen keskussairaala

Kymenlaakson keskussairaala

Lapin keskussairaala

Myyrmäen terveysasema

Espoon Oma Lääkärisi -terveysasemat

Helsingin terveyskeskus

Vantaan terveyskeskus

Oulun yliopistollinen keskussairaala (OYS)

Oulun terveyskeskus

Vantaan terveyskeskus (muut)

Helsingin terveyskeskus (muut)

Kalasataman terveysasema

Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaala

Kolmen tähden koulutuspaikat

TAYS muut

Ylivieskan terveyskeskus

Tampereen terveyskeskus (muut)

Tampereen yliopistollinen keskussairaala (TAYS)

TAYS Pitkäniemen sairaala

Turun terveyskeskus

HUS Peijaksen sairaala

Satakunnan keskussairaala

Etelä-Karjalan keskussairaala

Espoon terveyskeskus

Kuopion yliopistollinen keskussairaala (KYS)

Turun yliopistollinen keskussairaala TYKS

HUS Lastenklinikka

HUS muut

Hyvinkään sairaala

Kahden tähden koulutuspaikat

Kuopion terveyskeskus

Kokkolan terveyskeskus

TAYS Hatanpään sairaala

Yhden tähden koulutuspaikat

Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS)

Jyväskylän terveyskeskus

HUS Meilahden sairaala

TAYS Lastenklinikka

Joensuun terveyskeskus

Tampereen terveyskeskus

HUS Jorvin sairaala

HUS Naistenklinikka

Hatanpään terveysasema

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta