Nettikommentti: Rakkain terveisin, moderaattori

Tämä on kirje sinulle, joka viime viikolla linkitit verkkosivuillemme videon bensalla öljytyistä ja palamaan sytytetyistä lapsista.

Tämä on myös kirje sinulle, joka kerroit omilla kasvoillasi ja omalla nimelläsi, kuinka sinua v*****aa, kun joukko terroristeja aikoo tehdä seksuaalista väkivaltaa tyttärellesi ja jonka johdosta aiot saattaa nimeltä mainitsemattoman kunnan päättäjät oman käden oikeudella vastuuseen teoistaan.

Tämä on kirje sinulle, joka herjauksen, haistattelun ja nimittelyn jälkeen loukkaannut ja raivoat valtamediaa vaivaavasta punavihreästä sensuurista sen jälkeen, kun kukkahattumoderaattori siivoaa jätöksesi netistä.

Kyse ei ole siitä, ettei kritiikkiä saisi esittää. Kyse on siitä, miten sen esittää.

Viime viikolla tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni häpeää sen johdosta, miten aiemmin niin järkevänä pitämäni eteläpohjalaiset ja pohjalaiset ihmiset käyttäytyvät.

Ilkka.fi ja Pohjalainen.fi -verkkosivustojen nettimoderaattorina olen parin viime viikon aikana poistanut enemmän nettikommentteja kuin koko työhistoriani aikana verkkotoimituksessa. Jotenkin olin ilmeisessä sinisilmäisyydessäni kuvitellut, että pohjalaiset ovat enimmäkseen kunnon kotikasvatuksen saaneita, jalat tiukasti maassa muutoksiin suhtautuvia perusfiksuja tyyppejä. Kuvittelin, että se silmitön viha, josta puhutaan, kun keskustellaan verkon sopukoihin pesiytyneestä vihapuheesta, asuisi jossain muualla.

Käsittämättömimmältä tuntuu se, että näitä herjoja eivät huutele maiharijalkaiset skinheadit tai muut ääriryhmät, vaan ainakin Facebook-profiiliensa perusteella aivan tavalliset pohjalaiset isät, äidit, pojat ja tyttäret.

Samat isät ja äidit ja isovanhemmat ja kummit vaativat kouluihin ehdotonta nollatoleranssia koulukiusaamiseen. Tuskin monikaan on ohittanut uutisia, joiden mukaan niin sanottu perinteinen koulukiusaaminen on siirtynyt välitunneilta nettiin ja etenkin sosiaaliseen mediaan. Mannerheimin Lastensuojeluliitto kirjoittaa verkkosivuillaan, että nettikiusaamista ovat esimerkiksi pilkkaavat ja uhkaavat viestit, juorujen ja henkilökohtaisten tietojen levittäminen sekä valokuvien manipulointi ja levittäminen.

MLL huutaa apuun vanhempia. Nuorten netin käyttöä pitäisi valvoa ja nuorille pitäisi kertoa, millainen käytös on hyväksyttävää ja millainen ei. Kuka ohjeistaa, jos äidillä on kiire haistatella somessa turvapaikanhakijoille?

Koitetaan nyt herran tähden ryhdistäytyä.

Rakkain terveisin

moderaattori

SARIANNE TEKONIEMI

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta