Lapualainen himohiihtäjä Mauri, 59, on hiihtänyt tänä talvena jo yli 2 000 kilometriä – "Sijoitus ei ole pääasia, vaan itsensä voittaminen"

Kuluvana talvena jo yli 2 000 kilometriä vähillä lumilla hiihtänyt lapualainen eläkeläinen Mauri Alakoskela, 59 vannoo hiihdon nimeen. Koskelankylässä asuva entinen maanviljelijä on sitä mieltä, että hiihto on mitä parhainta talviliikuntaa, joka sopii hyvin eläkeläisille.

– Hiihto on kokonaisvaltaista kuntourheilua. Perinteisessä hiihdossa on koko kehon lihaksisto käytössä. Kyllä siinä hartiakivut katoavat ja verenkierto paranee. Myös nivelille hiihto on kevyempi vaihtoehto kuin juoksu.

Hän pitää sauvakävelyä maastossa vielä parempana kuntoliikuntamuotona kuin hiihto.

– Sauvakävely ei ole kiinni olosuhteista. Siinä myös syke pysyy tasaisempana koko ajan. Hiihdossa sykkeet vaihtelevat enemmän mäkisessä maastossa.

Pitkille matkoille tähtäävä aktiivikuntoilija pääsee nyt ensimmäistä vuottaan M60-sarjaan.

– Tarkoitus on hiihtää kilpaa, mutta pilke silmäkulmassa. Sijoitus ei ole pääasia, vaan itsensä voittaminen ja oman kunnon mittaaminen.

Alakoskela on osallistunut viimeiset kymmenkunta vuotta erilaisiin pitkien matkojen hiihtoihin ympäri maata. – Olen motivoituneempi hiihtämään kuukausikaupalla, kuin minulla on joku päämäärä. Se motivoi minua harjoittelemaan.

Viime talvena hän osallistui neljään pitkään hiihtotapahtumaan: Pirkan hiihtoon (90 km), Lauhan retkihiihtoon sekä Ähtärissä (50 km) ja Vuokatissa (60 km) järjestettyihin hiihtotapahtumiin.

Kuluva kausi alkoi viime viikonloppuna, kun hän sivakoi loisto-oloissa Mikkelissä kaksipäiväisen Savonia-hiihdon. Matkoina oli 36 kilometriä molempina päivinä. Hän sijoittui perinteisellä tyylillä yhdeksänneksi ja vapaalla tyylillä seuraavana päivänä seitsemänneksi.

– Vapaalla kulki sama matka noin kymmenen minuuttia kovempaa ajassa 1,52.

Kauden päätavoitteena miehellä on 90 kilometrin mittainen Pirkan hiihto maaliskuun alussa.

– Nyt näyttää huonolta, jos sitä ei pystytä järjestämään näin huonona lumitalvena. Varavaihtoehtona olisi 85 kilometrin Terva-hiihto Oulussa. Kauha-hiihto sunnuntaina on myös harkinnassa, jos vain hiihto-olot sen sallivat.

Alakoskela on lykkinyt talven kilometrinsä pääasiassa Tanelinrannan tykkiladulla.

– Kävin ensin alkutalvesta Vuokatissa, Saariselällä ja Lehtimäellä. Tanelissa ladut ovat olleet siellä varsinkin aamuisin erinomaisessa kunnossa olosuhteisiin nähden. Sinne meiltä on lyhyt matka.

Parhaimpina päivinä hän on hiihtänyt 50–60 kilometrin rauhallisia lenkkejä.

– Kuuntelen kehoani ja hiihdän paljolti fiiliksen mukaan. Harjoituskilometrejä en itse laske, vaan tarkastan kilometrit lenkin jälkeen omasta Sport Trackerista.

Lisäksi hän on käynyt hiihtämässä jonkin verran Joupiskalla ja viimeisinä viikkoina myös Simpsiön vaativilla laduilla.

– On hyvä käydä välillä myös raskaimmilla laduilla kilpailuja ajatellen.

Mies tykkää hiihtää enimmäkseen perinteisellä tyylillä.

– Aika vähän tulee vapaata hiihdeltyä, kun kisatkin käydään yleensä perinteisellä tyylillä.

Alakoskela on sitä mieltä, että jokaisessa kunnassa olisi nykyään hyvä olla tykkilumella tehdyt ladut niin kunto- kuin kilpahiihtäjiä ajatellen.

– Kyllä siihen on pakko mennä ilmaston vuoksi. Kun latupohjat saadaan tehtyä tykkilumella riittävä vahvoiksi, eivät suojajäätkään silloin hiihtoa estä.

Tanelinrannan tykkiladusta perittävää latumaksua hän pitää sopivana.

– Mielelläni sitä maksaa myös pienen kausimaksun, kun ladut ovat kunnossa.

Urheilullisella miehellä on nuoruudesta hyviä saavutuksia monesta eri lajista.

– Paini oli aikoinaan päälajini, josta minulla on SM-mitaleja Virkiän riveissä samoin kuin pesäpallosta Nurmon Jymyssä.

HANNU LUSA

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta