Pohjanmaan kokoomus julkisti Kokkolassa puolueen ensimmäiset kansanedustajaehdokkaat – mukana muun muassa Tommi Mäki, Susanna Koski ja Janne Sankelo

Pohjanmaan kokoomus julkisti lauantaina piirikokouksessaan Kokkolassa puolueen ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat. Listaa täydennetään myöhemmin.

Ehdokkaita on kaikkiaan kymmenen: Marko Heinonen, Vaasa, Annu Ridanpää-Taittonen, Kuortane, Tommi Mäki, Vaasa, Susanna Koski, Vaasa, Maria Jokinen, Seinäjoki, Janne Sankelo, Kauhava, Aku Autio, Jalasjärvi, Katja Rajala, Vaasa, Helena Lahtinen, Lapua, ja Riitta Maunula-Craycroft, Kauhajoki.

Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Daniel Lahti ei nimeä ketään puolueen varsinaiseksi ääniharavaksi.

– Kaikki neljä vaasalaista ovat loistavia ehdokkaita. Kaikilla on erilainen tausta ja laajat kohderyhmät. On vaikea ennustaa mitä tapahtuu, mutta uskon, että vaasalaiset tekevät erinomaisen tuloksen, Lahti hehkuttaa.

Tuloksia Lahti odottaa koko Vaasan vaalipiirille ja puolueelle kokonaisuutena:

– Meillä on nälkäisiä kansanedustajaehdokkaita. Olen täysin varma siitä, että kolme ehdokasta menee läpi. Tulemme saamaan yhden lisäpaikan ja kasvattamaan paikkamääräämme, Lahti uskoo.

Vaasassa kokoomuksella riittää töitä: edellisellä eduskuntavaalikierroksella vuonna 2015 kokoomuksen äänisaldo kaupungissa oli vain 5754. Seinäjoelta ääniä kertyi yli seitsemäntuhatta.

– Kokoomuksella on Etelä-Pohjanmaalla vahvempi kannatus kuin Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, mutta nyt kyllä odotan merkittävää ääntenlisäystä Vaasasta. Varmasti mennään yli kymmenentuhannen, Lahti veikkaa.

Vaasalaisilla on tuoreessa muistissa kiistakysymys Vaasan keskussairaalan ympärivuorokautisesta laajasta päivystyksestä. Miten se vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen?

– Jos nämä olisivat pelkästään sairaalavaalit, kärsisimme tappioita. Mutta koska muutkin asiat, kuten esimerkiksi työllisyys vaikuttavat, uskon, että ihan hyvin tässä käy, Lahti vastaa.

Odotuksiaan Lahti perustelee kansallisilla kannatuslukemilla. Ylen marraskuun puoluegallupissa kokoomus kasvatti suosiotaan 20,2 prosenttiin. Kärkipaikkaa pitää gallupin mukaan Sdp 22,7 prosentin kannatuslukemilla.

– Tilastot osoittavat, että demareilla on aina kannatuspiikki muutamaa kuukautta ennen vaaleja. Sitten se lähtee laskuun. Nykyinen kannatuspiikki ei riitä ykkösenä pysymiseen.

Henna Virkkunen: "Brexit on tragedia"

Kokoomuksen piirikokouksessa puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) otti kantaa brittien eroon Euroopan unionista.

– Briteille pitäisi antaa uusi mahdollisuus äänestää brexitistä. Nyt he tietävät, mitä ero Eu:sta oikeasti tarkoittaa, Virkkunen sanoi.

Virkkusen mielestä Britannian vuoden 2016 kansanäänestys perustui kansalle levitettyihin vääriin tietoihin brexitin seurauksista.

– Britannian ero on tragedia. Se osoittaa, mitä voi tapahtua kun populismi pääsee liian pitkälle. Erityisen ikävää se on nuorten kannalta. He olisivat halunneet pysyä unionissa.

Mahdollinen uusi kansanäänestys on brittien omissa käsissä. Siirtymäaika kestää vuoden 2020 loppuun asti. Sinä aikana Britannia noudattaa Eu-lakeja ja maksaa jäsenmaksut, mutta ei saa osallistua enää päätöksentekoon.

– Näin ihmiset voivat jatkaa arkeaan ja yritykset kaupankäyntiään, kunnes pysyvät sopimukset Eu:n ja Britannian suhteesta on tehty.

Suomen suurimmalle vientialalle metsäteollisuudelle Britannia on toiseksi suurin vientimaa.

– Maan putoaminen pois Eu:n sisämarkkinoilta tullimuurin taakse olisi iso isku keskinäiselle kaupalle. Siirtymäaikaa on mahdollisuus jatkaa maksimissaan kaksi vuotta, mutta ei pitkä välitilassa roikkuminen ole toivottavaa. On parempi erota tai perua eroaikeet kokonaan.

Jäsenmaat kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin ylimääräisen brexit-kokoukseen käsittelemään virallista erosopimusta.

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta