Kysely: Joka toinen vastaaja myöntää pelkäävänsä susia - "Joskus lenkillä kannan asetta suden varalta"

Lähes puolet Pohjalaisen ja Ilkan suureen susikyselyyn vastanneista pohjalaisista myöntää pelkäävänsä susia. Heidän mukaansa pohjalaismaakuntien runsastunut susikanta on vaikuttanut aivan tavalliseen arkielämään.

Hieman yli puolet vastaajista pitää pelkoa turhana. Kysymys jättää vain muutaman vastaajan täysin kylmäksi. Välinpitämättömästi susiin ilmoittaa suhtautuvansa vain aniharva pohjalainen. Kyselyyn vastasi reilusti toistasataa lukijaamme.

Pelkääjäksi tunnustautuvilta kysyttiin seuraavaksi, onko kansalaisten pelkoon suhtauduttu riittävän vakavasti. Linja on selkeä. Yhdeksän kymmenestä lukijasta vastasi kieltävästi.

Avoimissa vastauksissa monen syyttävä sormi osoittaa viranomaisiin. Valtaosa katsoo, ettei ole saanut heiltä riittävää apua.

"Pääsääntöisesti naureskelevat". "Hyssytellään vain". "Täyttä pelleilyä."

Palautetta ovat antaneet myös susien puolustajat.

"Viranomaisten pitää suojella uhanalaista ja rauhoitettua eläintä". "Aiheella liian helppo pelotella ilman todellisuuspohjaa".

Myös avoin kysymys siitä, ovatko kansalaiset ryhtyneet varotoimiin susivaaran vuoksi, jakaa vastaajat kahteen leiriin. Noin puolet vastaajista sanoi ei.

Myöntävästi vastanneet kantavat useimmin huolta lastensa ja lastenlastensa turvallisuudesta pihan leikeissä, metsäretkillä ja koulutiellä. Myös koti- ja lemmikkieläinten sekä metsästyskoirien kohtalo mietityttää monia.

"Lastenlapset eivät voi olla vapaasti ulkona Laihialla". "Lapsia ei uskalla jättää hetkeksikään ulos yksin, pientä koululaista ei voi päästää kaverin luo yksin pyörällä ja koiran kanssa metsään ei enää viitsi mennä".

Oman turvallisuutensa puolesta jännittävät kertovat joutuneensa vähentämään esimerkiksi ulkoilulenkkejä sekä marja- ja sienireissuja.

"Ei uskalla enää mennä yksin metsäpoluille lenkille". "Ei tee mieli lähteä maastoretkille, joista aiemmin olen niin nauttinut. Pyörälläkään ei viitsi ihan syrjäisimmille metsäautoteille mennä. Aiemmin en ole moista edes ajatellut välttäväni". "Kuinka uskaltaa mennä marjaan?"

Vastaajat kertovat varautuneensa susiin muun muassa riistakameroilla, aiempaa järeämmillä aidoilla, liiketunnistimilla sekä valaistuksella.

Järeämpiäkin keinoja on kuitenkin käytössä.

"Joskus lenkillä kannan asetta suden varalta", "Yksin ulkoilu metsässä ja taajamissa ilman "asetta" nykyään uhkarohkeaa. " "En mene metsään ilman asetta milloinkaan".

Vastaajissa on paljon myös niitä, jotka pitävät susipelkoja liioiteltuna.

"Käsittämätöntä hysteriaa asian ympärillä. "Toki jotkut pelkäävät varpusiakin. "Ei ole tehnyt ihmisille mitään, on mielikuvitusuhka Punahilkasta ja Aku Ankasta." "Sudet olivat täällä ennen meitä."

Jouni Pihlajasaari

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLisää Maakunnasta