Vuoden luontokuvassa on ohikiitävä hetki Saanalta – voittaja oli kisassa ensi kertaa

– Se oli nopea tilanne, ohikiitävä hetki, Juha-Pekka Paananen muistelee näkyä Saanan huipulta.

Edessä siinsivät Kilpisjärvi ja tunturit. Heinäkuun illan valo väritti maisemaa. Jyrkänteelle istahti lintu, jota ei tunturimaastossa yleensä erota helposti. Korkealla lintu piirtyi hetkeksi maisemaa vasten.

Lintu oli kiiruna. Paananen voitti kuvallaan Kiiruna maailman laidalla lauantai-iltana Vuoden luontokuva -kilpailun.

Kilpailuun osallistui yli 900 kuvaajaa yhteensä 13 000 kuvalla. Paananen ei ole koskaan ennen osallistunut luontokuvakilpailuihin. Kuviaan hän on jonkin verran jakanut sosiaalisessa mediassa.

Puhelinhaastattelussa ennen palkitsemistilaisuutta hän kuulostaa edelleen hieman hämmentyneeltä. Kilpailun voitti hän, entuudestaan tuntematon kuvaaja: saarijärveläinen 37-vuotias mies, joka on koulutukseltaan painaja.

– Tämä on aika uskomatonta, Paananen sanoo.

Voittokuva unohtui puoleksi vuodeksi

Retkeily lähiluonnossa ja varsinkin Lapissa on Paananen ykkösharrastus. Kamera kulkee aina repussa.

Hän ei etsi kamerallaan tiettyjä kuvauskohteita vaan ottaa mieluummin yllätyksenä vastaan retkien annin.

– Enemmän olen mennyt fiiliksellä ja tunteella.

Voittokuvan Paananen otti kesälomareissullaan 1. heinäkuuta 2015. Ajatus osallistumisesta Vuoden luontokuva -kilpailuun kyti mielessä, kun hän selaili viime talvena vanhoja kuviaan tietokoneelta.

Kuva kiirunasta oli jo unohtunut, mutta se kiinnitti huomion pongahtaessaan ruudulla eteen puolen vuoden jälkeen. Lopullisen sysäyksen kilpailuun osallistumisesta antoi ystävä, jolle Paananen näytti luontokuviaan.

– Ehkä minulla se on ollut osittain vaatimattomuuttakin, hän pohtii.

Paananen on itseoppinut kuvaaja ja harrastanut valokuvausta 15 vuoden ajan. Hän ei enää työskentele kirjapainossa. Työttömyysjakson jälkeen hän miettii uusia suunnitelmia.

Tuoreen voiton merkitys on vielä arvoitus.

– Tosi vaikea sanoa. Avoimin mielin katson ja tartun tilaisuuksiin, jos niitä tulee.

Tuomaristo kehui maalauksellisuudesta

Tuomaristo perustelee Paanasen voittokuvaa seuraavasti: "Upea näkemyksellinen ja maalauksellinen lintukuva, joka sisältää runsaasti katseltavaa. Kuvaaja on malttanut jättää kiirunan osaksi maisemaa – ja minkälaista maisemaa! Etualan kalliot lisäävät kuvan syvyysvaikutelmaa. Toisaalta kaikki on hyvin karua ja elämisen ehdot ovat kovat. Pehmeä, lämmin valo muotoilee sekä kohdetta että taustan tuntureita."

Kilpailussa oli seitsemän yleistä sarjaa sekä nuorten sarja. Tuomaristo valitsi voittajan sarjojen voittajista. Lisäksi kilpailussa jaetaan kunniamainintoja.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Palkitut 40 kuvaa ovat nähtävissä tästä .

MARIA KALLIOKOSKI / LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat