VM lähetti perjantaina sähköpostin Berneristä hallitukselle: "Varoituksia ei ole otettu huomioon"

Valtiovarainministeriö (VM) lähetti perjantaina illalla kello 18:n jälkeen sähköpostin muulle hallitukselle. Viestissä kerrottiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esikunnalle, mikä oli ollut valtiovarainministeriön rooli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla laaditun liikenneverkkoselvityksen valmistelussa.

Sähköpostin vastaanottajia olivat hallituspuolueiden ministeriryhmien sihteerit ja ministereiden erityisavustajat.

VM:n perjantaina hallitukselle lähettämä viesti antaa hyvin erikoisen kuvan ministeri Bernerin johtamasta työskentelystä.

"VM:ään ei ole missään vaiheessa saapunut tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ole tällaisia henkilöitä asettanut. VM ei toistuvista pyynnöistä huolimatta ole saanut valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. VM ei ole toimittanut myöskään kirjallista lausuntoa selvitykseen, koska sellaista ei ole pyydetty eikä selvitysluonnosta saatu. Lukuisia VM:n useaan otteeseen esittämiä vastalauseita, huolia tai varoituksia ei selvityksessä ole otettu huomioon", VM:stä muulle hallitukselle lähetetyssä sähköpostissa kirjoitetaan.

Selvitys oli julkaistu vuorokautta aiemmin torstaina.

Lännen Media on lukenut alkuperäisen viestin ja varmistanut sen aitouden useista eri lähteistä.

Viestin perusteella ministeri Berner ja hänen johtamansa ministeriö olivat sivuuttaneet täysin valtiovarainministeriön liikenneverkkoselvityksen valmistelussa, vaikka VM vastaa valtiontalouteen ja veroihin liittyvästä kokonaisvalmistelusta ja -selvitystyöstä ja asettaa vakiintuneen tavan mukaan virkamiesedustajansa muiden ministeriöiden alaisiin työryhmiin, jos niissä selvitetään valtiontalouteen vaikuttavia asioita.

Viestistä käy ilmi, että VM oli useaan otteeseen turhaan pyytänyt liikenne- ja viestintäministeriöltä (LVM) valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. Kun pyynnöt eivät olleet johtaneet tuloksiin, VM oli viestin mukaan esittänyt vastalauseita ja varoituksia seurauksista, mutta nekään eivät olleet johtaneet VM:n ottamiseen mukaan selvitystyöhön tai tietojen toimittamiseen kansliapäällikkö Martti Hetemäelle ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.).

Viesti tavoitti pääministeri Sipilän esikunnan perjantaina alkuillasta. VM:n viestin lähettämisestä kesti yli kolme vuorokautta ennen kuin Berner ja Sipilä kertoivat selvityksen keskeyttämisestä. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi maanantaina illalla kello 20.55 tiedotteen, jossa Berner kertoi keskustelleensa asiasta pääministerin kanssa, mikä oli johtanut työn keskeyttämispäätökseen.

Vielä sunnuntaina Berner antoi Iltalehdelle haastattelun, jossa hän sanoi VM:n osallistuneen selvitystyössä "koko ajan" eri ryhmien työskentelyyn.

– VM:n varabudjettipäällikkö ja muita ministeriön edustajia on ollut koko ajan mukana eri ryhmissä. Tiedän, miten kokoukset ovat menneet, Berner sanoi Iltalehdelle.

– Olemme saaneet selvitykseen liittyvät luvut pitkälti VM:ltä, ja ne on myös käyty läpi VM:n kanssa, ministeri jatkoi haastattelussa.

Kansliapäällikkö Hetemäki ja VM:n apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen ovat VM:n mukaan vastanneet kysyttäessä yksittäisiin kysymyksiin, mutta heitä ei ole otettu missään vaiheessa mukaan valmistelutyöhön, mistä VM kertoi viestissään muulle hallitukselle jo perjantaina alkuillasta.

– Väite, että eräät VM:ssä työskentelevät henkilöt ovat antaneet tietoa ja näkemyksiä, joita on LVM:n harkinnan mukaan käytetty selvityksessä, pitää paikkansa, sähköpostissa todettiin perjantaina.

Heti perään hallitukselle lähetetyssä viestissä painotettiin, että VM ei ollut osallistunut liikenneverkkoselvityksen valmisteluun.

– Väite siitä, että VM olisi osallistunut valmisteluun (sanan valtioneuvostotyöskentelyssä vakiintuneessa mielessä) ei pidä paikkaansa, viestissä korostetaan.

Lännen Median haastattelemien hallituslähteiden sekä aiemmissa hallituksissa mukana olleiden poliitikkojen mukaan tämä on täysin ennenkuulumatonta.

VM:n viestissä mainitussa valtioneuvostotyöskentelyssä on käytäntönä, että VM:n kansliapäällikkö asettaa toisen ministeriön pyynnöstä VM:n edustajan työryhmiin, joissa selvitetään valtiontalouteen vaikuttavia asioita.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat