Video: näin palaa pesutorni – myös jääkaapeissa yllättävä vaaratekijä

Jääkaappien ja pakastimien taustalevyissä on riskialttiita rakenteita, selvisi Pelastusopiston polttokokeissa, joissa testattiin modernien kodinkoneiden palokäyttäytymistä. Viime talvena tehdyt kokeet osoittivat, että kylmälaitteissa on suuria eroja paloturvallisuuden kannalta.

Riskialttiissa malleissa laitteen takaosan päällystelevy on muovia, mikä vaikuttaa selvästi tulipalon kehittymiseen ja sen voimakkuuteen. Ero palamaan syttyneen laitteen lämmöntuotossa on jopa puolitoistakertainen verrattuna turvallisempiin malleihin, joissa taustalevy on peltiä.

– Kalusteisiin integroituna tällainen suojaamaton, muovitetulla taustalevyllä varustettu kylmälaite tuottaa syttyessään niin paljon lämpöä ja myös savua, että palo leviää varsin nopeasti rakennuspaloksi, kertoo Pelastusopiston tutkija Marko Hassinen Lännen Medialle.

Hänen mukaansa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä itsestään palamaan syttyneistä kodinkoneista kylmälaitteet aiheuttavat eniten rakennuspaloja. Noin joka toinen jääkaapista ja pakastimesta alkunsa saanut palo etenee rakennuspaloksi asti.

– Nykyisissä kylmälaitteessa on paljon eristemateriaalia, jolloin paloteho ja palon kehittymisnopeus on huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi pesukoneissa. Jos kylmälaite pääsee syttymään eristeitään myöten, paloteho on suuri ja se sytyttää ympäristönkin, Hassinen sanoo.

Pelastusopiston polttokokeet tehtiin viime syksyn ja talven aikana Kuopiossa Pelastusopiston harjoitusalueella. Katso videolta, kuinka komeasti pesutorni syttyi kokeissa palamaan.

Hassinen kannustaa kuluttajia kysymään kodinkonekauppiailta laitteiden palo-ominaisuuksista.

– Usein ostopäätöksen kriteerinä on energiatehokkuus, eikä paloturvallisuuteen niinkään kiinnitetä huomiota. Kylmälaitteiden muovitausta on toki edullisempi tehdä, mutta jos laite sattuu syttymään, palokäyttäytymisessä taustamateriaalilla on radikaali merkitys.

Hassisen mukaan asiaan on herätty muuallakin kuin Suomessa. Esimerkiksi Lontoon pelastuslaitos on tehnyt nettiin videon, jossa esitellään metalli- ja muovitaustaisten kylmälaitteiden palokäyttäytymistä. Hassisen mukaan aihetta kannattaa tutkia lisää.

– Voisiko kylmälaitteille tehdä paloturvallisuusluokittelua, jotta asiakas tietäisi, miten turvallinen laite on johonkin toiseen verrattuna? Hassinen ehdottaa.

Kun kylmälaite syttyy palamaan, on tärkeää toimia nopeasti, jottei palo ennätä edetä laitteen eristeisiin. Toisaalta painavat, ruokaa täynnä olevat jääkaapit ja pakastimet ovat maallikolle niitä vaikeimmin alkusammutettavia kodinkoneita.

Hassinen kannustaa ihmisiä tutkimaan kotinsa sähköjärjestelmää ja selvittämään, kuinka sähkölaitteet saadaan turvallisesti virrattomaksi.

– Jääkaapeissa ja astianpesukoneissa töpselit ovat yleensä piilossa jossain laitteen takana, joten helpointa on kääntää sähkötaulun sulakkeista esimerkiksi keittiön tai vaikka koko asunnon sähköt pois. Parhaimmillaan palo voi sammua siihen.

Polttokokeissa testattiin myös erilaisten sammutteiden vaikutusta sähköpaloista aiheutuneiden vahinkojen laajuuteen.

Yleisesti Hassinen suosittelee maallikkoja käyttämään kodinkonepaloissa helppokäyttöistä vaahtosammutinta, sillä se sotkee vähemmän kuin jauhesammutin. Poikkeuksen sääntöön tekevät kuitenkin kylmälaitepalot, joiden sammuttamiseen kannattaa kokeilla jauhesammutinta.

– Se on ainoa toimiva sammutin silloin, kun kyseessä on kaapiston sisällä oleva kylmälaite, joka on syttynyt koneistostaan eli takaosasta. Jauhetta voi sumuttaa laitteen alaosassa olevien ilma-aukkojen kautta, josta jauhe kulkeutuu ilmavirran mukana paloon, Hassinen sanoo.

Oheisilla videoilla voit vertailla leivänpaahtimen sammuttamista jauhe- ja vaahtosammuttimella. Myös nämä Pelastusopiston videot ovat peräisin Palosuojelurahaston rahoittamaan hankkeen polttokokeista.

Vaikka sähkölaitepalo näyttäisi sammuneelta, pelastuslaitos kannattaa aina hälyttää paikalle arvioimaan tilannetta ja sen vaatimia jatkotoimia.

Pelastusopisto kiinnittää entistä enemmän huomiota pienenkin tulipalon vaikutuksiin asumisterveydelle. Häkä on helppo tuulettaa asunnosta, mutta nokilaskeuman myötä huoneistoon voi jäädä muita haitallisia yhdisteitä.

– Itsestään syttynyt ja sammunut sähkölaitepalokin voi aiheuttaa sen verran savua ja nokea, että asunto on paras siivota hyvin ennen kuin siellä voi jatkaa asumista, Hassinen huomauttaa.

Riikka Happonen

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu