Ilmajoen suurpalossa tuhoutui useita maatalousrakennuksia, traktori ja pihasauna – vihreä hamppupelto toimi puskurina leviämiselle

ILMAJOKI

Useita maatalousrakennuksia on palanut Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla. Sammutus ja jälkiraivaus olivat iltapäivällä edelleen meneillään.

Kukaan ei loukkaantunut palossa. Omaisuusvahingot sen sijaan ovat suuret. Pelastuslaitoksen mukaan palossa on tuhoutunut useita maatalousrakennuksia, auto, traktori ja pihasauna.

Pelastuspäällikkö Keijo Kangastie kertoo, että palon epäillään alkaneen hakkeella toimivasta lämpökeskuksesta. Lämpökeskus sijaitsi yhdessä maatalousrakennuksista.

Lisäksi samassa pihapiirissä sijaitseva omakotitalo kärsi palossa lämpövaurioita. Kangastien mukaan ainakin tontilla asuvan perheen tytär oli paikalla palon syttyessä. Tytär oli yrittänyt sammuttaa paloa siinä onnistumatta.

Pelastuspäällikkö kertoo, että sammuttajien saapuessa paikalle palo roihusi ilmiliekeissä. Tuulinen keli hankaloitti sammutustyötä.

–  Tulipalopaikalla oli valtava tuuli sammutuksen alussa. Kova tuuli veuhtoi heitteitä ympäröivään maastoon, Kangastie kertaa tapahtumia.

Palo ei levinnyt hamppupelloille

Myös osa läheisestä hamppupellosta on kärsinyt vaurioita. Palo ei kuitenkaan suuremmin levinnyt pellolle. Pelastuspäällikkö kertoo kasvukauden olleen sellaisessa vaiheessa, että hamppu oli aivan vihreää. Päällikkö kertoo ihmetelleensä, että pelto piti niin hyvin pintansa tulta vastaan.

Hän kertoo myös, että naapurit auttoivat lietekärryjen kanssa pellon kytöjen sammutuksessa.

Aiemmin pelastuslaitos arvioi, että maatalousrakennuksissa olisi säilytetty viljaa. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan varastoissa oli hamppua.

Kangastien mukaan tontilla on öljysäiliöitä ja pelastuslaitos sai estettyä palon leviämisen niihin.

Hälytys suurpalosta tuli Munakantielle hieman ennen aamukymmentä keskiviikkona. Kangastie arvioi, että jälkisammutus jatkuu iltaan saakka. Tie on suljettu liikenteeltä sammutustöiden ajaksi parin kilometrin alueelta.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan maatalousrakennuksissa ei ollut eläimiä.

Päällikön mukaan vettä piisasi sammutus- ja suojaustoimiin. Palovaroitus on voimassa lakeuksilla.

–  Nyt iltapäivällä on käynnissä ainakin neljä maastopaloa Etelä-Pohjanmaalla, Kangastie kertoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat