Turvesoilla poikkeuksellisen hyvä sesonki – Kuiva kesä täyttää huvenneet energiaturpeen huoltovarmuusvarastot

Päättyvä turpeennostokausi jää historiaan yhtenä otollisimmista, sillä kuivuudesta on ollut etua. Turvesesonki oli jo täydessä vauhdissa toukokuussa, ja se on jatkunut loppukesään asti. Elokuukin näyttää toistaiseksi lupaavalta.

– Parempaa kesää ei ole voinut toivoa. Töitä on saanut tehdä kellon ympäri ja yölläkin. Suot ovat niin nyt kuivia, että pienet sateetkaan eivät haittaa loppukauden nostoa, toteaa koneyrittäjä Petri Virtanen Oripäästä.

Virtanen urakoi kolmella Vapon suolla Tammelassa ja Liedossa.

Edellisestä hyvästä nostokesästä on jo neljä vuotta.

– Tämä kesä korjaa myös huonoja viime vuosia. Turpeennosto on onnistunut niin, että pääsemme kauden tavoitteeseen ja saamme täytettyä myös ylivuotiset varastot, arvioi Vapo Oy:n turvetuotannon johtaja Pasi Rantonen tilannetta Lännen Medialle.

Vuoden tekee Vapon näkökulmasta ainutlaatuiseksi sekin, että tuotanto on onnistunut hyvin myös Ruotsin ja Viron soilla. Turpeesta ei tule pulaa.

– Kaikissa kolmessa tuotantomaassa olosuhteet ovat olleet tasaiset ja poikkeuksellisen hyvät. Yleensä aina jossain on ollut ongelmaa märkyydestä. Palovaara on hieman hidastanut korjuuta, Rantonen lisää.

Turvetta varastoidaan paitsi huonojen nostokesien varalta myös lämmöntuotannon kotimaisen huoltovarmuuden vuoksi. Turvetta voidaan ottaa energiakäyttöön, mikäli muusta lämmönlähteestä tulee pula.

Bioenergia ry:n mukaan turpeen osuus kaukolämmön tuotannossa on viime vuosina ollut 15 prosenttia. Kaikesta Suomen polttoaineiden käytöstä turpeen osuus on ollut 5 prosenttia.

Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannu Salo toteaa, että nyt nostettavaa turvetta voi varastoida 2020-luvun alkuun asti, sillä energiaturve kestää varastointia hyvin.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat