Näin juhannussää etenee: Ukkoset alkavat väistyä, yö Lappia lukuun ottamatta lämmin ja selkeä – Päivän lämpöennätys 28,5

HELSINKI

Juhannusaattoa ovat tähän mennessä ryydittäneet ukkoset ja helteet, ja päivän lämpöennätys on ainakin toistaiseksi Pohjois-Savon Siilinjärven 28,5 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Alun perin aatoksi ennustettiin jopa 30 asteen lukemia, mutta niihin tuskin päästään, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitoksesta.

Ukkoset ovat olleet tänään voimakkaimmillaan Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan seuduilla. Salamointi on ollut verraten voimakasta:

Tuovinen arvioi, että salamoiden määrä nousee tämän vuorokauden aikana Suomen maa-alueilla arviolta 10  000:een, jollaisiin lukemiin päästään hänen mukaansa arviolta kerran kesässä.

Ukkoset väistyvät iltaa kohti itään päin. Vielä illalla ukkosen rippeitä voi olla Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon tienoilla, mutta sitten selkenee juhannusyöksi Lappua lukuun ottamatta.

– Melko selkeä yö on tiedossa lännessä ja etelässä. Yön lämpötila on 15:n hujakoilla, Tuovinen kertoo.

Lapissa jäätäneen 10 asteen tuntumaan.

Tuulet viriävät aamusta

Juhannusyö on ulkona istuskelun kannalta monin paikoin lauantaita parempi, sillä aamutuimaan länsirannikolta tuuli alkaa voimistua.

–  Vaikka aurinko paistaakin, puuskainen lounaistuuli puhaltelee.

Tuulet etenevät päivän mittaan itään ja pohjoiseen.

–  Varsinkin Pohjanmaan seutuvilta Kuopion tasolle ja kohti Oulua ja Meri-Lappia olevalla alueella tuulisuus on ihan merkittävää ja se jatkuu pitkään.

Sadekuuroja on lauantaina luvassa maan itäisintä ja eteläisintä osaa lukuun ottamatta. Myös ukkoskuuroja on yhä näköpiirissä.

Perinteistä juhannuskokon polttoa hillitsee yhä laajalle alueelle annettu metsäpalovaroitus.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat