Toimitusjohtaja: "Kaikki tuotanto on palanut täysin" – Pelastuslaitos työskentelee Halikon kynttilätehtaan alueella aamuun asti

Kynttilä-Tuote Oy:n tehtaan tuotanto- ja toimistotilat tuhoutuivat perjantaiaamuna rajussa tulipalossa Varsinais-Suomessa Salossa. Palo saatiin kuitenkin rajattua niin, ettei se levinnyt tehtaan varastotiloihin.

Kynttilä-Tuote Oy: toimitusjohtajaa Mikko Linnamäen mukaan tuotanto- ja raaka-ainevarasto tuhoutuivat täysin, vain noin 4 000 neliön suuruinen valmiiden kynttilöiden varasto jäi pystyyn.

–Siellä oli loppuvuoden kynttilöitä, mutta ei missään nimessä koko loppuvuotta. Niitä oli tarkoitus tehdä koko ajan lisää. Siellä on parhaillaan siivousfirma siivoamassa varastoa, järkkyneen oloinen Linnamäki kuvailee Lännen Medialle.

Kotoaan tavoitettu Linnamäki on ollut päivän palopaikalla ja sanoo nyt yrittävänsä kerätä ajatuksia ja voimia kodin rauhassa.

–Tapahtumaa ei voi uskoa todeksi. Hälytys tuli puoli yhden aikaan yöllä ja aamulla olin palopaikalla ensimmäisten joukossa. Ei tämä kauhean ruususia tuntemuksia herätä juuri nyt. Ajatukset ovat vielä kovin sekavat.

Aamulla tehdään uusi tilannearvio

Kynttilätehtaan sammutustöissä on työskennellyt 30 pelastuslaitoksen yksikköä ja satakunta palomiestä aamuvarhaisesta lähtien. Kello 17:n aikoihin paikalla oli enää muutama sammutusyksikkö ja säiliöauto. Päivystävän palomestarin Mika Kontion mukaan alue on nyt pääsääntöisesti sammutettu ja pelastuneessa varastosiivessä tehdään jälkivahingon sammutustöitä.

–Tässä on vielä muutama palava parafiiniastia, ja niiden annetaan palaa rauhassa loppuun, ettemme aiheuta lisää ympäristövahinkoa. Olemme täällä paikalla huomiseen aamuun asti. Sitten tehdään uusi tilannearvio, Kontio sanoo.

Tehtaassa oli syttymishetkellä sisällä 200 tonnia kynttilöiden valmistuksessa käytettävää parafiinia. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka paljon sitä on valunut maaperään.

–Parafiinia on maaperässä varmasti paljon, ja uskoisin, että jonkinlainen saneeraus maapohjassakin pitää tehdä, Kontio arvelee.

ELY-keskuksen väki ja Salon ympäristötoimi ovat ottaneet näytteitä maastosta ympäristövahinkojen arvioimiseksi. Niiden suuruutta ei vielä osata arvioida.

Pelastuslaitos on Kontion mukaan yrittänyt ehkäistä ympäristötuhoja muun muassa kaivamalla ojitusmonttuja, joihin sammutusvettä on kerätty.

Poliisi aloittaa tutkinnan alkuviikosta

Taloudellisten vahinkojen suuruutta ei vielä osata arvioida. Kontion ja Linnamäen mukaan puhutaan kuitenkin mittavista vahingoista. Arviot tarkentuvat vakuutusyhtiön ja poliisin tutkinnan jälkeen.

–Kaikki tuotanto on palanut täysin ja kaikki koneet ja laitteet ovat menneet. Kynttilänvalmistus on spesiaali ala, ja esimerkiksi laitteet ovat omanlaisiaan. Kyllä tässä puhutaan aika isosta summasta, Linnamäki kertoo.

Linnamäen mukaan maanantaina on edessä työntekijöiden kanssa palaveri, jossa katsotaan, miten jatketaan.

Kynttilätehtaan syttymissyy ei ole tiedossa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan tässä vaiheessa mikään ei viittaa tahallisuuteen. Poliisi aloittaa teknisen tutkinnan alueella alkuviikosta.

Anna Kilponen

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat