Tässäkö avain Suomen kasvuun? Korkman tiivistää toiveensa yhteen sanaan

Suomen yksi tunnetuimmista talousviisaista, valtiotieteen tohtori ja Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman pohtii, mikä olisi juuri nyt oikea talouspolitiikan strategia Suomelle.

– Tuntuu siltä, että mitään laajasti tai yhteisesti omaksuttua strategiaa ei Suomessa tällä haavaa ole; näkemyserot ovat suuria myös hallituksen sisällä. Kiintoisampi onkin kysymys, mikä olisi nyt Suomelle oikea talouspolitiikan strategia? Korkman kysyy torstaina julkaistussa Suomen idea -kirjassa (Docendo 2016).

Korkmanin mukaan lupaavin vastaus kysymykseen on oikein ymmärrettynä ja eräin varauksin yrittäjyyden edistäminen.

– Tässä yhteydessä yrittäjyydellä ei kuitenkaan tarkoiteta vain liiketoiminnan harjoittamista. Suomessa on iso määrä yrittäjiä, mutta monet heistä eivät edusta sitä, mitä talouskeskustelussa nykyään tarkoitetaan Ruotsin kielen sanalla entreprenörskap.

– Tuolla sanalla viitataan sellaiseen liiketoimintaan, jossa eri toimintoja – teknologia, muotoilu, markkinointi, logistiikka – yhdistetään innovatiivisella tavalla. Kyse ei ole välttämättä sisukkaasta yrittämisestä vaan ennen kaikkea luovasta toiminnasta ja ´brändin´ rakentamisesta, Korkman pohtii.

Esimerkeiksi tällaisesta luovasta toiminnasta Korkman ottaa naapurimaiden Ruotsin ja Tanskan menestyvät yritysjätit Ikean, H&M:n ja Legon.

– Suomi on insinöörivetoinen ja teknologiapainotteinen maa. Olemme vuosikymmeniä rakentaneet entistä suurempia paperikoneita. Ruotsissa ja Tanskassa yritysten näkökulma on laajempi. Takuuvarmasti rahaa tuottavia yrityksiä ovat sellaisia kuin IKEA ja H&M sekä Lego. Ei näissä ole kyse sofistikoituneesta teknologiasta vaan eri toimintojen luovasta yhdistämisestä kannattavaksi bisneskonseptiksi.

Korkman toteaa, että luovan yrittäjyyden edistäminen on vaikeampaa kuin kannustaminen isoihin laiteinvestointeihin, tai vaikkapa tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Kyse ei ole yksittäisistä toimenpiteistä vaan asenteista ja kulttuurimuutoksesta. Tarvitaan avoimuutta ja monipuolista sivistystä sekä rohkeutta ja leikkimielisyyttä.

Korkman myös lisää, että oikeansuuntaista kehitystä voi myös parantaa muun muassa sääntelyä yksinkertaistamalla.

Professorin arvion mukaan Suomella on hyvät edellytykset kulkea oikeaan suuntaan – ja siitä on olemassa jo merkkejä.

– Mainio esimerkki on lajissaan maailman suurin nuorten start-up-yrittäjien vuotuinen Slush-tapahtuma. Suomalaiset peliyritykset ovat valloittaneet maailmaa. On ajan merkki, että etevät kauppakorkeakoulun opiskelijat tänään tavoittelevat oman yrityksen perustamista; ennen muinoin yrittäjiksi ryhtyivät vain opintonsa keskeyttäneet.

Suomen idea -kirjan on toimittanut Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori ja kyberturvallisuusjohtaja Jarmo Limnéll. Kirjan monissa puheenvuoroissa suomalaiset asiantuntijat ja keskeiset vaikuttajat pohtivat keinoja ja ratkaisuja, joilla Suomi menestyisi kansakuntana tulevaisuudessakin.

JUHA VAINIO/LÄNNEN MEDIA

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat