Tammikuun lopussa tehdyssä haastattelussa Matti Nykänen suri, kun ei saanut tavata lapsenlapsiaan – perussuomalaiset pyysi ehdolle vaaleihin: "Pitäisikö piru vieköön lähteä", Nykänen pohti

Mäkihyppääjä Matti Nykänen kertoi vielä tammikuussa haaveilevansa mäkihyppäämisestä sekä surevansa sitä, ettei voi tavata lapsenlapsiaan.

Aamulehden toimittaja Matti Kuusela tapasi Nykäsen ennen hänen keikkaansa Sport Bar Aikalisän takahuoneessa Tampereen Ristinarkussa. Voit lukea Nykäsen erikoishaastattelun kokonaan Aamulehden sivulta .

–Unissani hyppään pitkälle, pitkälle. Ja valveillani kehossa on vielä sellainen tunne, muisto lentämisestä. Mikään ei voita sitä, se on taivaallinen tunne. Yksin ilmassa. Olen hypännyt laskuvarjolla, se ei ole läheskään samaa, Nykänen kertoi yhdessä viimeisimmistä haastatteluistaan tammikuussa 2019.

Lue lisää: Muistatko nämä hetket? Koko kansan Matista löytyi varsinaisia helmiä Ilkan ja Pohjalaisen kuva-arkistosta – katso video viimeiseltä keikalta .

Toimittajan kysyessä voiko mikään tuoda elämässä tuoda samaa tyydytystä kuin lentomäestä hyppääminen, vastaus oli selvä. Urheilussa mäkihypyn tuomaa tunnetta ei voittanut mikään.

–Ei ainakaan urheilussa. Mutta ehkä tämä tasapainoinen elämä, mitä nyt vietän. Se tuntuu joskus vielä paremmalta. Etenkin, kun sen eteen on joutunut tekemään niin paljon työtä.

Lue lisää: Matti Nykänen on kuollut – nelinkertaisen olympiavoittajan vaiheikas elämä päättyi 55-vuotiaana .

Haaveili urheilijaeläkkeestä

Haastattelussa 55-vuotias Nykänen kertoi haaveilevansa siitä, että hän saisi monen muun urheilijan tavoin urheilijaeläkkeen.

–Ainakin sellainen, että saisin urheilija-eläkkeen, monet muutkin ovat saaneet. Siinä on joku sellainen saatanan pykälä, että tulot otetaan huomioon. Pitäisikö minun siis hävittää kaikki se, mikä hyppäämisestä jäi, että saisin eläkkeen? Ei mitään järkeä, Nykänen tuohtuu.

Keikoille tultiin viihtymään

Nykänen keikkaili ahkerasti ja monet keikat olivat loppuunmyytyjä. Sport Bar Aikalisä oli tupaten täynnä jo pari tuntia ennen keikan alkua.

–Sama juttu eilen illalla Tammisaaressa. Keikka oli loppuunmyyty. Olo siellä oli kuin ulkomailla, kukaan ei puhunut suomea, pelkkää ruotsia. Silti keikka meni ihan putkeen, Nykänen kertoi.

Jotain kuitenkin vuosien varrella muuttui. Jos ennen yleisö tuli katsomaan, miten missä kunnossa laulaja oli, loppuvuosina Nykäsen keikoille tultiin viihtymään.

–Minusta tuntuu, että juttu on muuttumassa. Ennen tultiin katsomaan, kuinka kännissä Matti on. Nyt tullaan viihtymään, fiilistelemään yhdessä, Nykänen mietti.

"Opin tuntemaan ujon ja epävarman miehen"

Haastattelussa toimittaja Kuusela kertoi haastatelleensa Nykästä lähes päivälleen 30 vuotta sitten Lahden MM-kisojen alla.

Nykäsen uraa tarkasti seurannut toimittaja kertoo, että vuosien aikana hän oli oppinut tuntemaan Nykäsen ujona, epävarmana mutta ehdottoman rehellisenä ja ennen muuta yksinäisenä nuorena miehenä, joka ei millään tavoin ollut valmistunut kohtamaan urheilubisneksen ja median saalistajia.

Nykänen tapasi Joutsenossa keikallaan viehättävän naisen, josta lopulta tuli hänen viides aviovaimonsa. Nykänen avioitui Pia Nykäsen (os. Talonpoika) vuonna 2014.

–Sen olen jo oppinut, että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolen. On tullut tosiaan sitäkin seikkaa testattua, Nykänen kertoi.

Nykäsen suuri suru

Haastattelussa Nykänen kertoi myös suuresta surustaan eli siitä, ettei hän päässyt tapamaan lapsenlapsiaan.

–Olen isoisä, mutta en saa tavata lapsenlapsia. Vanhemmat eivät sitä halua. Tiedän, että he vielä katuvat sitä ja toivon, että tilanne muuttuu.

–Se ei ole lastenlasten vika.

Aika ei riittänyt politiikan tekemiseen

Yhdessä viimeisimmissä haastatteluissa Nykänen vitsaili vielä sillä, pitäisikö hänen sittenkin lähteä ehdolle vaaleihin. Kysyntääkin oli ollut.

–Toki perussuomalaiset ovat pyytäneet ehdokkaaksi. Pitäisikö piru vieköön lähteä. Istua eduskunnassa kuin tatti kaksi kautta ja saada sillä tavalla eläke. Kun ei kymmenen vuotta työtä urheilun huipulla Suomen edustajana kerran merkitse mitään, hän sanoi, mutta lisäsi myös sen, ettei aika olisi antanut siihen myöten.

–En ehdi, millään. Teen yli sata keikkaa vuodessa. Laulukeikkojen lisäksi käyn firmojen tilaisuuksissa ja synttäreillä, Nykänen kertoi.

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat