Tämä viheliäinen alkueläin aiheutti ripulia etenkin Pohjanmaan maakunnissa, kertoo THL – tippuriin sairastui ennätysmäärä ihmisiä

Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna Suomessa ennätysmäärä eli lähes 600. Tämä on 181 tartuntaa enemmän kuin edellisvuonna.

Tänä vuonna tippuritartuntojen määrä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan kääntynyt lievään laskuun, sillä tammi-elokuussa niitä oli 338, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä todettiin 394.

Viime vuoden tiedot käyvät ilmi THL:n perjantaina julkaisemasta Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportista.

Todettujen tippuritapausten määrän kasvuun on ollut THL:n mukaan useita syitä. Nykyisin käytössä oleva yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista, kun samalla testillä voidaan todeta sekä klamydia- että tippuritartunta.

Seksitautien riskiä lisäävät suojaamaton seksi sekä useat seksipartnerit. Tippurin lisäksi myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet, mutta viime vuonna niiden kasvutahti hidastui.

Klamydiatapauksia oli viime vuonna tammi-elokuussa 9 561 ja tänä vuonna 9 598.

Vuonna 2017 hepatiitti A -tapauksia ilmoitettiin lähes 30. Tartunnoista kolmannes liittyi Euroopassa kesällä 2016 alkaneisiin epidemioihin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa.

Suolistoinfektioita likaisesta vedestä

Suolistoinfektioissa raportoidut alkueläintartunnat lisääntyivät selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. 250 tapausta on yli kymmenkertainen 2010-luvun alkuun verrattuna.

Tartunnat lisääntyivät erityisesti Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Cryptosporidium on herkästi leviävä alkueläin, joka tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan yleisin oire on vesiripuli.

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes kolmestakymmenestä Cryptosporidium-tartunnasta Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireissä jo vuonna 2016.

Puutiaisaivokuumetta todettiin vuonna 2017 enemmän kuin aiemmin eli 82 tapausta. Määrä on lisääntynyt jo useamman vuoden ajan.

Ilmaston lämpenemisen myötä puutiaiset leviävät uusille alueille, joissa olosuhteet ovat suotuisia punkeille. Toisaalta viime vuoden tartunnat oli yhä saatu enimmäkseen jo aiemmin tunnetuilla riskialueilla.

Mikrobilääkeresistenssi lisääntyvä ongelma

Mikrobilääkeresistenssi eli lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamat tartunnat ja tautitapaukset ovat merkittävä maailmanlaajuinen ongelma.

Suomessa MRSA-tartuntoja oli 1?435 tapausta, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna, mutta lasten MRSA-tartunnat lisääntyivät.

Mikrobilääkeresistenssin jatkuva lisääntyminen on yksi tulevaisuuden suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi keväällä 2017 Mikrobilääkeresistenssin kansallinen torjuntaohjelman.

–Bakteerien vastustuskyky kehittyy jatkuvasti, jolloin antibioottien teho heikkenee. Antibiootteja tulisi määrätä harkiten ja lääkkeiden tulisi olla mahdollisimman tarkasti kohdennettuja tiettyihin bakteereihin. Lisäksi antibioottien käyttöä eläimillä tulisi vähentää. Suomessa tilanne on hyvin hallinnassa, mutta kansainvälisesti käyttöä pitäisi saada rajoitettua, toteaa ylilääkäri ja infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö Taneli Puumalainen tiedotteessa.

Virpi Niemistö

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat