Syytteet väkivaltaisesta mellakasta kaatuivat – Jesse Torniaiselle vankeutta pahoinpitelyistä

JYVÄSKYLÄ

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet väkivaltaisesta mellakasta ja sen johtamisesta Jyväskylän uusnatsimellakkajutussa.

Väkivaltaisen mellakan johtamisesta syytetty Jesse Torniainen sai kahdesta pahoinpitelystä 50 päivää ehdotonta vankeutta. Toinen mellakan johtamisesta syytetty sai 30 päivää ehdollista vankeutta haitanteosta virkamiehelle ja kolmas ampuma-aserikoksesta 60 päiväsakkoa eli 480 euroa maksettavaa.

Viidelle muulle jaettiin ehdollisia vankeustuomioita pahoinpitelyistä tai haitanteosta virkamiehelle. Kymmenen syytteet kaatuivat kokonaan.

Oikeus hylkäsi syytteet väkivaltaisesta mellakasta ja sen johtamisesta todeten, että liikkeellä ollut joukko ei muodostanut väkijoukkoa, jota mellakkaan liittyvässä lainkohdassa tarkoitetaan. Syytettynä oli 22 henkilöä ja lisäksi poliisi otti kiinni 16, jotka rajattiin esitutkinnan ulkopuolelle.

Oikeuden mukaan hallituksen esityksessä väkijoukolla tarkoitetaan joukkoa, jonka jäseniä ei voi helposti yksilöidä. Tässä tapauksessa liikkeellä olleet olivat helposti tunnistettavissa.

Pohjoismaiseen vastarintaliikkeen välikohtaus tapahtui toissa vuoden elokuussa Jyväskylän Sokoksella. Väkivallan kohteena oli kolme ihmistä, joista yksi oli Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi ja sittemmin syyttäjä ovat epäilleet uusnatsien tunnistaneen hänet.

Torniainen on aiemmin käräjillä tuomittu Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Osa syytetyistä myönsi oikeudessa pahoinpitelyn, mutta kaikki kiistivät mellakan.

STT

Kommentoi

Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta
  • Uutiset
  • Urheilu