Susitutkija Ähtärin eläinpuiston tapaturmasta: "Susi on stressaantunut tarhaolosuhteissa"

Luonnonvarakeskuksen tutkimusmestari Seppo Ronkainen korostaa, että tarhaolosuhteet eroavat aina villistä luonnosta, eikä niitä voi vertailla keskenään.

– Tarhaolosuhteet ovat oma lukunsa. Ei pidä lähteä yleistämään, että susi on juuri tuollainen, että se käy ihmisiin kiinni.

Hän käyttää susiasiassa esimerkkinä koiraa, joka on pihamaalla vapaana kulkiessaan rauhallinen ja ystävällinen, kun taas häkissä oleva koira saattaa purra tai puolustaa muuten itseään.

– Eläin voi käyttäytyä noin. Jotkut koirayksilöt ovat hyvinkin tarkkoja häkistään.

– Kyllähän susi on stressaantunut tarhaolosuhteissa. Se kuuluu villiin luontoon, Ronkainen jatkaa.

Tiistaina Ähtärin eläinpuistossa kaksi sutta puri seitsemänvuotiasta poikaa käteen. Susi oli tarttunut aitauksen viereen tulleen pojan käteen kiinni vetäen käden aidan läpi susitarhan puolelle. Tuolloin aitauksessa ollut toinen susi oli tarttunut pojan käsivarteen kiinni.

Ronkainen kertoo käyneensä Ähtärin susiaitauksen sisäpuolella. Tuolloin susi kävi haistelemassa tulijaa.

Tutkijan mukaan eläimen käyttäytyminen on kuitenkin aina tapauskohtaista. Paljon on kiinni myös eläimen kokemasta ja puremiseen ajamasta ärsykkeestä.

Ronkaisen mukaan tarhattuna tai lemmikkinä olleen eläimen ärsykkeenä voi toimia esimerkiksi ihmisen aiheuttama ärsytys tai pelon aistiminen. Tutkija ei lähde vetämään Ähtärin tapaturmasta tarkempia johtopäätöksiä yksityiskohtien ja tapahtumakulun puuttuessa.

Ähtärin susitarhaa hän pitää hyvin suojattuna.

– Aidoille ei pidä mennä käsiä työntelemään, hän toteaa petoaitauksista ylipäätänsä.

Tutkija kertoo ihmisten suhtautumisen eläimiin muuttuvan heidän liikkuessaan eläintarhassa.

– Kun eläimet nähdään toisiaan nuolevina yksilöinä, eikä murisevina, päälle hyökkäävinä eläiminä, niin ajatushan muuttuu heti.

PASI LAPINKANGAS

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat