Surmaa suunnitellut teinipoika hakeutui asuntoon mukanaan pitkävartinen veitsi – perässä saapuneet poliisit ottivat kiinni

HELSINKI

Kaksi teini-ikäistä poikaa on saanut Helsingin käräjäoikeudelta tuomion törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Pojat olivat tuomion mukaan suunnitelleet ja valmistelleet henkirikosta. Aikeet ajoittuivat loppuvuoteen 2017. Toinen pojista oli tuolloin vasta 15-vuotias, toinen 16.

Juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.

Oikeudenkäynti käytiin molempien osapuolten pyynnöstä suljetuin ovin, osin myös siksi, että syytetyt olivat alaikäisiä. Myös tuomio määrättiin salassa pidettäväksi vuoteen 2078 saakka.

Oikeus: poliisi tuli väliin

Oikeuden lähettämän julkisen selosteen mukaan kaksikko oli valmistellut henkirikosta muun muassa vertailemalla eri tekotapoja ja pohtimalla niiden riskejä. Suunnitelmia puitiin muun muassa keskustelemalla sekä ryhmäkeskusteluviestein.

Lopulta 15-vuotias oli oikeuden mukaan lupautunut tekemään kaavaillun henkirikoksen. Hän hakeutui suunnitellun uhrin asuntoon itsenäisyyspäivän aattona mukanaan pitkävartinen veitsi. Teko, tai sen yritys, jäi kuitenkin toteutumatta, koska poliisi saapui asuntoon välittömästi pojan perässä.

Suunnitellun rikoksen varsinainen uhri ei myöskään ollut kotona.

Oikeudessa tekijät tunnustivat teon ainakin osittain. Todisteina käsiteltiin muun muassa poikien välistä viestittelyä.

Toinen syyntakeeton

Käräjäoikeus päätti yksimielisesti, että molemmat pojat syyllistyivät törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun nuorina henkilöinä. Rikoksen suunnittelun aikana 16-vuotias, vuonna 2001 syntynyt, todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, minkä vuoksi hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Tekoaikana 15-vuotias, vuonna 2002 syntynyt, tuomittiin puolestaan vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, minkä lisäksi oikeus tuomitsi pojan valvontaan vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi. Myös hänen kaksi veistään määrättiin valtiolle menetetyiksi.

Rikoksen asianosaiset eivät esittäneet tekijöille korvausvaatimuksia, ja nuorten asianajopalkkiot määrättiin maksettaviksi valtion varoista.

Helsingin käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Markku Uhari

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat