Suomi on ainoa PISA-maa, jossa erinomaisesti luonnontiedettä osaavista enemmistö on tyttöjä

Suomen 15-vuotiaat tytöt ovat luonnontieteissä kaikkien PISA-tutkimukseen osallistuneiden maiden toiseksi parhaita. Tuoreimman eri maiden koulutusjärjestelmiä ja oppimistuloksia vertailevan PISA-tutkimuksen tulokset julkistettiin itsenäisyyspäivänä.

Viime vuonna tehtyyn tutkimukseen osallistui 73 maata tai aluetta. Tällä kertaa tutkittiin erityisesti luonnontieteiden osaamista, mutta myös lukutaitoa ja matematiikan osaamista. Edellisen kerran luonnontieteet olivat tutkimuksen keskiössä vuonna 2006.

Suomi oli ainoa maa, jossa erinomaisesti luonnontieteitä osaavista oppilaista enemmistö oli tyttöjä. Poikien ja tyttöjen luonnontieteiden osaamisen ero on Suomessa kaikkein suurin OECD-maista.

Myös matematiikassa tyttöjen osaaminen oli ensimmäistä kertaa tilastollisesti merkitsevästi parempaa kuin poikien osaaminen. Samoin lukutaidossa suomalaistytöt olivat kaikkein parhaita.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mielestä on ristiriitaista, että suomalaistytöt ovat luonnontieteissä maailman toiseksi parhaita, mutta samalla kaikkein vähiten kiinnostuneita tieteen ja tekniikan ammateista.

Ministerin mukaan pitää myös tutkia, mitkä koulun tai yhteiskunnan muutokset vaikuttavat poikien osaamiseen. Erityisesti Itä-Suomen poikien osaamisen taso oli laskenut. Huolestuttava kehitys Suomessa onkin se, että alueelliset erot oppimisessa ovat kasvaneet ja perhetaustan vaikutus oppimiseen on entistä suurempi.

Suomen 15-vuotiaat oppilaat menestyivät PISA-tutkimuksessa kansainvälisesti verrattuna edelleen hyvin. Luonnontieteissä Suomi oli viidenneksi paras. Huolestuttava kehitys on se, että luonnontieteiden osaamisen taso on Suomessa selvästi heikentynyt.

 

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat