Kevään ylin lämpötila meni uusiksi –  sää kylmenee ensi viikolla, luvassa voi olla jopa 20 senttiä lunta

HELSINKI

Kevään tähän mennessä korkein lämpötila rikkoutui tänään Porissa, missä mitattiin ennen iltaviittä 15,1 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos. Raumalla lämpötila nousi 14,9 asteeseen. Yli 14 astetta mitattiin myös Turussa, Kokemäellä ja Salossa.

Kymmentä astetta tai yli on mitattu isossa osassa maata, Oulun, Pohjois-Karjalan ja Kainuun eteläosien korkeudella asti.

Maastopalokausi on alkanut tänä viikonloppuna eteläisessä Suomessa. Tänään maastopaloja on sammutettu puolenpäivän jälkeen Kirkkonummella, Askolassa, Salossa ja Kustavissa.

Pelastuslaitoksilta varoitetaan, että heinikot ovat nyt etelä- ja lounaisrannikolla erittäin kuivia ja syttymisherkkiä. Tästä syystä on syytä välttää roskien polttamista.

Ilmatieteen laitos on sekin antanut varoituksen ruohikkopalovaarasta Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen.

Luvassa lunta ja vettä

Ensi viikolla säässä on Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa käänne kylmempään.

Suomeen saapuu ensi viikoksi matalapaineen alue, ja sää muuttuu epävakaiseksi. Kylmintä on tiistaina ja keskiviikkona, jolloin sateet voivat tulla lumena etenkin maan keskiosissa. Enimmillään lunta voi sataa maan keskiosissa jopa parikymmentä senttiä.

Ensi viikon sääennuste on kuitenkin vielä tässä vaiheessa hyvin epävarma, muistuttaa päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta.

Etelä-Suomessa ensi viikon sateet tulevat suurelta osin vetenä. Pohjoisessa sademäärät jäävät vähäisemmiksi.

Lämpötilat ovat tiistaina ja keskiviikkona nollan ja viiden plusasteen välillä. Maan keskiosissa saatetaan olla päivälläkin nollan vaiheilla.

– Terminen kevät on alkanut jo maaliskuun puolessavälissä. Jos sitä lunta enemmän tulee, niin kyllä sen voi varmaan luokitella takatalveksi, Häkkinen sanoo.

Varoitus huonosta ajokelistä on voimassa tiistaina suuressa osassa maata Lappia lukuun ottamatta.

– Ei ole mitään kiirettä kesärenkaiden vaihdon kanssa, Häkkinen sanoo.

STT

STT

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat