Antti Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esitteli Suomen EU-puheenjohtajuusohjelmaa Euroopan parlamentille Strasbourgissa keskiviikkona.

Ohjelman sisältö oli jo tuttu: Suomi haluaa ajaa oikeusvaltioperiaatteen parempaa valvontaa, saattaa neuvottelut rahoituskehyksistä maaliin ja sopia kunnianhimoisista ilmastotavoitteista.

Parlamentissa puheenjohtajamaalle asetettiin lisää odotuksia.

Keskustaoikeiston (EPP) Siegfried Muresan varoitti, että Euroopan parlamentista ei löydy tukea aluerahojen leikkaukselle. Suomi on aiemmin ollut valmis leikkaamaan niin sanotuista koheesiorahoista.

Parlamentin suurimmasta ryhmästä vaadittiin myös, että romanialaisen Laura Codruta Kövesin nimitys Euroopan uuden Syyttäjänviraston (EPPO) johtoon olisi saatava päätettyä.

Suomen jo keväästä saakka ratkoma kiista saattaa olla nytkähtämässä eteenpäin, koska Financial Timesin mukaan Ranska on kääntynyt tukemaan häntä. Ongelmana on ollut, ettei parlamentin tukema Kövesi ole saanut jäsenmailta riittävää tukea.

Kövesi erotettiin viime vuonna maan korruption vastaisen viraston johtajan paikalta hänen nostettuaan esiin useita näkyviä korruptiotapauksia. Erottamista on pidetty takaiskuna Romanian kamppailulle korruptiota vastaan.

Rinne sanoi myöhemmin Strasbourgissa toimittajille toivovansa, että ratkaisuun päästäisiin. Tukeeko Suomi Kövesiä?

–  Meillä on neuvotteluvaltuudet neuvostosta nimenomaan tähän suuntaan. Tiedetään, että tämän asian ympärillä on eloa. Puheenjohtajan tehtävänä on löytää kompromissi, Rinne vastasi.

Oikeusvaltiosta kiitosta

Komission puolesta puhunut Jyrki Katainen (kok.) nosti esiin, että Suomi on ensimmäinen maa, joka ottaa näin aktiivisen rooli oikeusvaltioperiaatteen ajajana.

Rinne kertoi parlamentille, että Suomi haluaa vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

–  Tavoitteena on löytää parempia ja tehokkaampia keinoja varmistaa yhteisten arvojen kunnioittaminen jäsenvaltioissa sekä ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia, Rinne sanoi.

Selvittelyssä on myös se, miten EU-varojen vastaanottaminen ja oikeusvaltion noudattaminen sidottaisiin yhteen.

Parlamentista kuului muitakin toiveita. Keskiryhmä Uudistuvan Euroopan Pascal Canfin toivoi Suomen edistävän neuvotteluita muoviverosta omana tulona EU:lle.

Vihreiden Ska Keller toivoi, että huomio kiinnitettäisiin Välimeren pelastustoiminnan palauttamiseen. Tilanne on hänen mukaansa häpeällinen ja epäinhimillinen.

Kansallismielisen ID:n puolesta puhunut Laura Huhtasaari (ps.) arvosteli Suomea maahanmuuton edistämisestä.

–  Suomen pitäisi keskittyä Itämeren suojeluun eikä tukea ihmissalakuljetusta Välimerellä.

Teuvo Hakkarainen (ps.) sanoi Suomen unohtaneet ohjelmastaan ulkorajojen valvonnan.

–  Viimeiset hetket estää Euroopan muuttuminen Afrikaksi ja Lähi-idäksi ovat käsillä. Vihamieliset kulttuurit tulevat väistämättä tuhoamaan nykyisen Euroopan, eikä tähän välttämättä mene kuin muutama vuosikymmen, Hakkarainen sanoi suomeksi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat