Paimiossa tieltä ajanut mies avasi lapsen turvavyön ja ajoi tahallaan päin kalliota

HELSINKI

Mies avasi lapsen turvavyön ja ajoi tahallaan päin kalliota viime lokakuussa Paimiossa, Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoo välituomiossaan. Oikeuden mukaan nelikymppinen mies oli muun muassa asettanut pitkään kahdeksanvuotiaalle lapselle kohtuuttomia rajoituksia ja suhtautunut tähän kielteisesti sekä halunnut eristää lasta muista.

Syytetty ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa, mutta kertoi oman versionsa poliisikuulusteluissa. Hän sanoi, että oli harkinnut lapsen tukahduttamista tyynyllä jo muutamaa päivää ennen törmäystä.

Lisäksi auton takapenkillä istui seitsenvuotias lapsi. Auto törmäsi kallioon, ja etupenkillä istunut lapsi lensi ulos autosta. Kaikki kolme loukkaantuivat, mutta jäivät henkiin.

Oikeus totesi, että mies toimi syytteessä kuvatulla tavalla: hän asetti auton vakionopeudensäätimen 120 kilometriin tunnissa, irrotti toisen lapsen turvavyön ja ohjasi auton kohti kallioleikkausta.

Miestä syytetään murhan ja tapon yrityksestä sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Oikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen ja ottaa kantaa rikosnimikkeisiin vasta sen valmistumisen jälkeen.

Kiisti halun vahingoittaa takapenkin lasta

Oikeus arvioi syytteen mukaisesti, että miehen toiminta oli erityisen törkeää.

–  Rikoksen kohteena on ollut puolustuskyvytön lapsi, jolla ei ole ollut mahdollisuutta poistua tilanteesta tai vaikuttaa tapahtumien kulkuun, syyttäjä perusteli syytettä murhan yrityksestä.

Auto törmäsi kallioleikkaukseen, minkä jälkeen se kimposi takaisin tielle ja kulkeutui noin 50 metrin päähän törmäyskohdasta. Tämä oli oikeuden mukaan omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa myös muiden hengelle ja terveydelle.

Mies itse kiisti, että olisi käyttänyt teossa vakaata harkintaa. Kysymys ei tämän vuoksi ollut hänen mukaansa murhan yrityksestä, mutta tarkempaa kantaa rikosnimikkeeseen hänellä ei ollut.

Lisäksi mies kiisti, että tarkoituksena olisi ollut tappaa tai vahingoittaa takapenkillä istunutta lasta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli jutun suljetuin ovin.

STT

STT

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat