Orpo pani kansliapäälliköt etsimään lisää nopeavaikutteisia työllisyystoimia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että hallituksen on huolehdittava talouskasvun jatkumisesta.

– Keskeinen huoli on nyt se, että yritykset eivät saa osaavaa työvoimaa, Orpo sanoi valtiovarainministeriön budjettineuvottelujen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Työttömyyden kova ydin on yhä noin 250 000 henkilöä. Heidän työllistyminen vaikeaa, ja osa on ollut työttömänä jo pitkään.

Orpo kertoikin pyytäneensä valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetusministeriön kansliapäälliköitä käymään läpi tehdyt työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia.

– Ensisijaisesti toivon, että mahdollisimman moni pystyisi löytämään työpaikan. Mutta työttömien joukossa on edelleen paljon niitä, jotka eivät ole työkykyisiä.

– Heidän oikea paikkansa ei ole olla työttömänä, vaan ehkä muissa toimenpiteissä. Mutta ennen eläkkeelle pääsyä meidän pitäisi pystyä auttamaan heitä takaisin työelämään, Orpo vastasi kysymykseen, onko hallitukselta tulossa Lex Lindström kakkonen.

Lex Lindströmillä armahdettiin viime vuonna ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä eläketuelle. Sitä maksetaan heille työmarkkinatuen sijaan.

Työttömyyden kovan ytimen takia hallitus ei vielä ensi vuodellekaan pääse laatimaan ylijäämäistä budjettia, vaikka alkamassa on jo kolmas vahvan talouskasvun vuosi.

– Siksi meidän täytyy noudattaa erittäin tiukkaa budjettilinjaa.

Veronkevennykset 300 miljoonaa

Orpo esittää hallituksen veroratkaisuja budjettiriihen valmistelevalla ministeriryhmälle, että kenenkään työ- ja ansiotuloverotus ei ensi vuonnakaan kiristy.

Se tarkoittaa noin 300 miljoonan euron verokevennyksiä, koska palkansaajien työeläkemaksu nousee kiky-sopimuksen perusteella.

Verokevennykset rahoitetaan Orpon mukaan kiristämällä välillisiä veroja, haitta- ja ympäristöveroja.

Orpo sanoi, että vaalibudjetti ei kuulu hänen sanavarastoonsa, vaikka ensi huhtikuussa on eduskuntavaalit ja vaalivuoden budjettien on ollut tapana paisua.

– Vuosi sittenkään jakovaara ei konkretisoitunut, ja nyt samasta on pidettävä tiukasti kiinni. Hallituksen sisällä ei ole ylimääräistä jaettavaa.

– Jos keskustassa on oltu pienituloisista huolissaan, niin heille haluan sanoa, että Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelma toimii.

– 110 000 ihmistä enemmän on töissä ja pieniä mutta tärkeitä täsmätoimia on tiukassakin tilanteessa tehty kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi.

Valtiontalous on ensi vuonnakin arviolta 1,6–1,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Tämän vuoden alijäämä voi laskea 1,3 miljardiin, koska Finnvera maksoi velkojaan etuajassa. Todellinen velkaantumisarvio on kuitenkin edelleen 3 miljardin luokkaa.

– Jos se pystyään ensi vuonna puolittamaan, suunta on oikea. Se antaa mahdollisuuden, että vuonna 2020 tai 2021 valtiontalous voi olla ylijäämäinen.

Sijoitussäästötilistä linjauksia

Budjettiriihessä voidaan Orpon mukaan tehdä linjaukset sijoitussäästötileistä, joissa sijoittajan porkkanana on verotuksen lykkääntyminen.

– Jos ihmisille luodaan helppo väline harjoittaa sijoitustoimintaa, se lisäisi osakesäästämistä ja toisi rahaa investointeihin.

Orpon mukaan kysymys ei ole veronkevennyksestä. Sijoitusssäästötilin sisällä voi ostaa tai myydä osakkeita ilman veroseuraamuksia. Verot maksetaan, kun otetaan tuottoja ulos.

– Kuinka suuri siirtyvä veronmaksuerä voi olla, riippuu siitä, millainen ratkaisu tehdään. Lyhyellä ja pitkällä aikavälillä pitää huolehtia myös verokertymästä.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat