Natsirikollisia jäljittävän järjestön johtaja puolustusministeri Niinistön SS-kommenteista: "Hän ei ole varsinainen aiheen asiantuntija"

Selvityksen tekeminen vaati Efraim Zuroffin mukaan Suomelta rohkeutta, joka puuttuu monelta maalta.

Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff ei anna painoarvoa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) tuoretta SS-selvitystä koskevalle arvostelulle.

–Selvityksen tekijät tekivät, mitä heidän oletettiin tekevän ja mitä heidän piti tehdä, Zuroff kommentoi Lännen Medialle puhelimitse Japanista.

Zuroff muistuttaa, että Niinistö on paitsi ministeri myös poliitikko. Niinistön ulostulon vaikuttimia on hänen mukaansa mahdotonta tietää.

– Ehkä hän koki puolustusministerinä tarpeelliseksi puolustaa toisen maailmansodan aikana taistelleita tai arveli poliitikkona kommenttinsa vetoavan tiettyihin ihmisiin, Zuroff spekuloi.

Zuroffin mielestä puolustusministeri Niinistö ei ole myöskään aiheen varsinainen asiantuntija.

"Laadukasta työtä"

Zuroffin käsityksen mukaan valtioneuvoston kanslian Kansallisarkistolta tilaama kattava selvitys on hyvin tehty. Hänen mukaansa erilaisia lähteitä yritettiin löytää mahdollisimman paljon. Zuroff uskoo selvityksen johtopäätösten olevan päteviä ja järkeenkäypiä.

– Vaikutelmani ovat ainoastaan positiivisia.

Suomi teetti selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisista sotarikoksista Zuroffin johtaman sotarikollisia jäljittävän Simon Wiesenthal -keskuksen pyynnöstä.

Zuroff harmittelee, ettei hän päässyt Suomeen selvityksen perjantaiseen julkistamistilaisuuteen jo aiemmin sovitun Japanin-matkan vuoksi.

Hän odottaa kuitenkin kovasti pääsevänsä lukemaan koko tuoreen raportin.

Rohkea teko

Zuroff haluaa kiittää erikseen Suomen hallitusta ja presidentti Sauli Niinistöä selvityksen teettämisestä.

– Selvityksen tekeminen vaati Suomelta paljon rohkeutta.

Hän toivoo muidenkin maiden laativan vastaavanlaisia selvityksiä. Hän tosin epäilee niiden seuraavan Suomen esimerkkiä.

– Joillakin mailla on paljon enemmän salattavaa kuin Suomella. Esimerkiksi Liettuan, Latvian, Ukrainan ja Kroatian tilanne on paljon huonompi kuin Suomen, Zuroff vertaa.

Vastaavanlaisen selvityksen tekeminen olisi edellä mainituille maille paljon vaikeampaa mutta samalla jopa tärkeämpää kuin Suomelle. Suomella ei ole hänen mukaansa yhtä suurta syyllisyyden lastia ja vastuuta kannettavanaan.

Puolustusministeri Niinistö: Ei uusia todisteita

Puolustusministeri Niinistön mukaan selvityksessä ei esitetä uusia todisteita siitä, että suomalaiset SS-miehet olisivat syyllistyneet sotarikoksiin tai osallistuneet juutalaisvainoihin. Niinistö kommentoi asiaa blogissaan tiistaina.

Selvityksen mukaan suomalaiset SS-miehet osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen. Kyse on Waffen SS:n Wiking-divisioonassa Saksan itärintamalla osana saksalaista SS-sotilasjoukko-osastoa vuosina 1941–1943 palvelleista suomalaissotilaista.

Kansallisarkiston mukaan käytettävissä ollut lähdeaineisto ei antanut riittävän yksityiskohtaista tietoa suomalaisten osallisuudesta.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat