Näkökulma: Siirtolaisia hukkumiselta pelastavien järjestöjen häirintä huono ratkaisu Välimeren humanitaariseen kriisiin

–Tehtävämme oli pelastaa 234 ihmistä. En ole syyllistynyt rikokseen, sanoi merikapteeni Claus-Peter Reisch, 57, viime viikolla Maltan Vallettan oikeustalolla.

Maltalaiset syyttäjät vaativat Välimerellä ihmisiä hukkumasta pelastaneen Lifeline-aluksen kapteenille vankeustuomiota luvattomasta saapumisesta Maltan aluevesille. He haluavat myös takavarikoida aluksen, kirjoitti The Malta Independent.

Oikeutta on käyty Vallettassa sen jälkeen, kun Malta toissaviikolla suostui ottamaan Lifelinen vastaan Italian kieltäydyttyä. Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla.

Lifeline on saksalaisen kansalaisjärjestön alus, joka on seilannut Hollannin lipun alla. Hollanti kuitenkin kiistää, että sillä olisi mitään tekemistä aluksen kanssa.

Se on jo toinen kansalaisjärjestöjen alus, joka on kesäkuussa joutunut odottamaan merellä satamaan pääsyä sen jälkeen, kun Italia sulki satamansa. Ennen Lifelinea näin kävi yli kuuttasataa ihmistä kuljettaneelle Aquariukselle.

Myös veneitä paikantava kone jäi maahan

Lifelinen paperisotkut ovat vyyhdissä sivuseikka.

Sen ja Aquariuksen kohtelu kertoo siitä, että nyt eurooppalaiset maat ovat valmiit koventamaan keinojaan torjua Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.

Maltan viranomaiset estivät viime viikolla Seawatch-järjestön pienlentokoneen nousun. Kone on lentänyt Välimeren yllä ja etsinyt pelastettavien siirtolaisten veneitä.

Järjestön mukaan se on ollut mukana 20 000 tuhannen ihmisen löytämisessä ja pelastanut yli tuhat hukkumiselta.

Kun huomio keskittyy pelastusjärjestöjen toimintaan, EU:n ratkaisua vailla oleva humanitaarinen kriisi, Välimereen hukkuvat perheet, paisuu.

Kansalaisjärjestöjen alukset ilmestyivät Välimerelle vähitellen sen jälkeen, kun Italian johtama, EU-rahoitteinen Mare Nostrum -operaatio keskeytettiin vuoden toiminnan jälkeen lokakuussa 2014. Se pelasti 150 000 ihmistä.

Hukkumiskuolemat samaan Välimeren veteen, jossa eurooppalaiset ovat tottuneet virkistäytymään lomillaan, koettelevat ihmisten oikeudentajua. Järjestöt ovat saaneet alkunsa tästä ristiriidasta.

–Meitä syytetään siitä, että pelastimme köyhyyttä ja sotaa pakenevia ihmisiä. Meille ihmisoikeudet ovat ensisijaisia, Mission Lifeline -järjestö kommentoi oikeudenkäyntiä Twitterissä.

Ilmeisen moni eurooppalainen jakaa kansalaisjärjestöjen arvot, koska alukset seilaavat Välimerellä lahjoitusvaroin. Esimerkiksi Aquarius ilmoittaa, että yksi päivä merellä maksaa 11 000 euroa.

Macron syyllisti pelastusjärjestöjä

Välimeren ylittäviä siirtolaisia auttavat järjestöt ovat syntyneet samoissa maissa, joissa puheet turvapaikanhakijoista ovat saaneet yhä uhkaavampia sävyjä?–?Italiassa, Saksassa ja Ranskassa.

Italian sisäministeri Matteo Salvini kommentoi Lifeline-alusta, että sen matkustajat näkevät Italian "vain postikortista".

Osan matkustajista suostui vastaanottamaan Ranska, mutta maan presidentti Emmanuel Macron kommentoi samalla järjestöjen vain edesauttavan siirtolaisia kuljettavien salakuljettajien toimintaa.

Ranskalaislehdistö tuomitsi aiemminkin käytetyn ja perättömäksi osoitetun lausunnon laajasti. Esimerkiksi Le Nouvel Observateur kysyi, miksi Macron puhuu yhtäkkiä kuten Salvini tai Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Macronin käyttämä kieli on malliesimerkki siitä, että pitääkseen EU:n yhtenäisenä, eurooppalaiset johtajat myötäilevät eri puolilla EU:ta valtaan päässeiden oikeistopopulistipoliitikoiden siirtolaisvastaisia mielipiteitä.

Keskukset kyseenalainen idea

Macron sanoi samassa yhteydessä, että Välimeren sulkeminen siirtolaisilta olisi tehokkain ja inhimillisin tapa torpata Afrikasta Eurooppaan suuntautuva siirtolaisliike.

Kesäkuun lopussa EU ratkaisi sitä jäytävän siirtolaiskysymyksen ajatuksella EU:n ulkopuolelle perustettavista siirtolaiskeskuksista, joiden idea olisi seuloa todellisen turvapaikan tarpeessa olevat ihmiset muista. Tämän jälkeen kukin EU-maa päättäisi itse, kuinka paljon tulijoita se ottaa vastaan.

Ratkaisun ainoa myönteinen puoli on, että maat päättivät yhdessä jotain. Ajatus EU:n ongelmien siirtämisestä EU:n ulkopuolelle on vanha lääke, jonka päiväys tulee nopeasti vastaan.

EU on jo tehnyt siirtolaissopimuksia ihmisoikeusrikkomuksista tunnettujen Turkin ja Libyan kanssa. Vuonna 2016 se alkoi maksaa Turkille syyrialaispakolaisten vastaanottamisesta, ja viime vuoden keväällä Italia sopi EU:n tuella, että Libya estää siirtolaisten liikkumisen Välimeren yli Eurooppaan.

YK on tuominnut Libyan pidätyskeskukset, joissa vartijat ja salakuljettajat pahoinpitelevät ja raiskaavat ihmisiä, myös lapsia.

Nyt EU:n tukema Libyan rannikkovartiosto ja järjestöjen alukset partioivat Libyan aluevesillä ja kilpailevat, kumpi ehtii siirtolaispaattien luo ensin. Lifelinen kiista käsittelee myös sitä, ettei alus luovuttanut ihmisiä Libyan viranomaisille.

Siirtolaisten paine kasvaa lähivuosina

Ihmisten palauttaminen Libyaan onkin vähentänyt liikettä Välimeren yli. Nyt vuoden ollessa puolivälissä, Eurooppaan on tullut noin 46 000 ihmistä, kun viime vuonna heitä tuli noin 171 000 ja edellisvuonna 363 000, puhumattakaan huippuvuodesta 2015, jolloin heitä oli miljoona.

Hukkumiskuolemat Välimerellä ovat kääntyneet hälyttävään nousuun. Pelkästään kolmessa viikossa uusia kuolleita oli noin viisisataa, kertoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM viime viikolla.

–Salakuljettajat käyttävät hyväksi epätoivoisia siirtolaisia, jotka yrittävät päästä nyt Eurooppaan ennen kuin Välimeren ylitys hankaloituu entisestään, sanoi IOM:n Libyan maapäällikkö Othman Belbeisi.

Koko maailman siirtolaiskuolemista suurin osa tapahtuu Välimerellä. Meksikon ja Yhdysvaltojen pahamaineisella rajalla kuoli viime vuonna IOM:n tietojen mukaan 369 ihmistä, mutta Välimereen hukkui 3 116.

Muutaman vuoden luvut eivät kerro siirtolaisliikkeen todellisesta hiljenemisestä. Kesäkuussa valmistuneen Euroopan komission raportin mukaan afrikkalaisten vuosittaisten siirtolaisten määrä kasvaa nykyisesä 1,4 miljoonasta 2,8 – 3,5 miljoonaa kolmessa vuosikymmenessä.

Katja Ihatsu

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat