Levin hirsimökkipalossa kuoli kolme kouluikäistä – myös pelastautunut on alaikäinen

HELSINKI

Kittilässä Levillä perjantaina syttyneessä mökkipalossa sai surmansa kolme kouluikäistä, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista STT:lle. Palosta selvinnyt on lähes täysi-ikäinen. Kaikki kuolonuhrit ja palosta pelastautunut olivat sisaruksia keskenään.

Mukana lomamatkalla oli neljän alaikäisen lisäksi yksi aikuinen, joka ei ollut mökissä palon syttyessä. Hän oli Levin alueella, mutta poliisi ei kerro tarkkaa olinpaikkaa.

Huhtamäen mukaan palosta selvinnyttä on jo pystytty kuulemaan. Hän oli palon sattuessa kaksikerroksisen mökin alakerrassa, kun taas mökkiin jääneet majoittuivat yläkerrassa.

–  Alakerrassa nukkumassa ollut henkilö oli herännyt palovaroittimen ääneen, ja hän oli pelastautunut ulos palavasta rakennuksesta. Yläkerrassa nukkumassa olleiden kolmen henkilön pelastamiseksi ei ollut tehtävissä mitään, poliisi kertoi tiedotteessa perjantaina.

Poliisi kertoi myös, että hirsimökin oli vuokrannut lomamatkalle Kittilään tullut eteläsuomalainen perhe.

Palon ei uskota johtuvan huolimattomuudesta

Poliisi tutkii paloa yhdessä Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) ja paikallisen pelastustoimen kanssa.

Huhtamäen mukaan poliisi on jo tehnyt palonsyyntutkintaa tapahtumapaikalla. Poliisi jatkaa asiaan liittyvien ihmisten kuulemisia ja teknistä tutkintaa. Uhreille tehdään myös kuolemansyyntutkinta.

Poliisi on sanonut, ettei mikään tapauksessa viittaa rikokseen. Huhtamäen mukaan mikään ei myöskään viittaa siihen, että palo olisi saanut alkunsa huolimattomuudesta.

Myös Otkes on aloittanut tutkinnan palopaikalla. Otkesin viestintäpäällikön Sakari Laurialan mukaan tutkinta keskittyy viikonloppuna paikkatutkintaan, tekniseen tutkintaan ja osallisten kuulemiseen.

Alustavissa tuloksissa menee Laurialan mukaan yleensä päiviä tai mahdollisesti viikkoja.

–  Tässä vaiheessa meillä on valistuneita arvauksia, hän kertoi STT:lle.

Otkes julkaisi lauantaina myös kuvia palopaikalta.

"Verrattain harvoin, mutta silti liikaa"

Monta uhria vaativia tulipaloja sattuu Laurialan mukaan Suomessa melko harvoin.

–  Verrattain harvoin, mutta silti liikaa tapahtuu näitä vakavia tulipaloja, joissa kuolee useampi henkilö, Lauriala sanoi.

Esimerkiksi vuonna 2016 Otkes tutki kahta vakavaa, useamman ihmisen kuolemaan johtanutta paloa. Helsingin Vuosaaressa kuoli vuoden 2016 joulukuussa kolme lasta ja äiti kerrostalohuoneistossa syttyneessä palossa. Saman vuoden syyskuussa Raahessa kaksi lasta kuoli rivitalopalossa.

Vuonna 2010 kolme ihmistä kuoli kerrostalopalossa Tampereella, kun katutasossa sijaitseva pitseria sytytettiin tahallaan palamaan aamuyöllä. Vuonna 2009 Naantalissa viisi nuorta kuoli omakotitalon saunatiloissa illanvieton aikana syttyneen palon seurauksena.

STT

STT
Lisää aiheesta
Lisää muualla

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat