Lapissa hylättiin eniten ääniä, kuntien hylky-ykkönen löytyi etelämpää: "Kyllä sitä ihmeteltiin"

Lapin vaalipiirissä annettiin kuntavaaleissa eniten hylättyjä ääniä. Lapissa hylättyjen äänten prosenttiosuus oli 0,8. Seuraavaksi eniten hylättyjä ääniä annettiin Satakunnassa ja Hämeen vaalipiirissä, missä hylättyjen äänten osuus oli 0,7 prosenttia.

Kaikista Manner-Suomen äänistä keskimäärin 0,6 prosenttia hylättiin. Selvästi vähiten ääniä hylättiin Helsingin vaalipiirissä, missä hylkäysprosentti oli vain 0,3. Myös Pirkanmaalla hylkäysprosentti oli alhainen 0,5.

Vahvistetun vaalituloksen mukaan kuntavaaleissa annettiin noin 14 400 hylättyä ääntä, mikä oli samaa tasoa kuin 2000-luvun aiemmissa kuntavaaleissa.

Suhteellisesti eniten ääniä hylättiin keskisuomalaisessa Kyyjärven kunnassa, missä peräti kaksi prosenttia äänistä päätyi hylätyksi. Kunnan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Esa Kyrönlahti ei osaa sanoa, mikä nosti kunnan tilaston kärkeen.

– Kyllä sitä lautakunnan kokouksessakin ihmeteltiin. On vaikeaa sanoa, miksi näissä kuntavaaleissa on näin käynyt, Kyrönlahti sanoo.

Kyyjärvellä annettiin Tilastokeskuksen mukaan 15 hylättyä ääntä. Kyrönlahden mukaan ne olivat enimmäkseen tyhjiä äänestyslipukkeita.

– Hyvin vähän siellä oli epäselviä vaalilippuja, eli tavallaan asia menee äänestäjien kontolle, Kyrönlahti sanoo.

Äänestyslippuun ei saa tehdä mitään muita merkintöjä kuin kirjoittaa valitsemansa ehdokkaan numeron.

Kahdenkymmenen suhteellisesti eniten hylättyjä ääniä antaneen kunnan joukossa oli peräti kuusi lappilaista kuntaa: Savukoski, Posio, Pelkosenniemi, Tervola, Simo ja Salla.

Suhteellisesti vähiten hylättyjä ääniä annettiin Pohjanmaan Luodon kunnassa, Satakunnan Karviassa ja Varsinais-Suomen Marttilassa. Marttilassa ja Keski-Suomen Luhangassa äänestyslippuja hylättiin vain yksi ainoa kappale.

Jutun tiedot on koottu Tilastokeskuksen tietokannoista.

Henripekka Kallio

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu