Kuntien päästöissä on suuria eroja – seinäjokelaiset päästävät huomattavasti enemmän kuin vaasalaiset

Kuntien ilmastopäästöissä on yllättävän suuria eroja. Kuntalaista kohden laskettuna ero pahimpien ja parhaiden välillä on lähes kaksinkertainen.

Esimerkiksi yksi salolainen päästää laskennallisesti saman verran kuin yksi järvenpääläinen.

Seikka selviää Sitran teettämästä vertailusta, jossa on mukana asukasmäärältään Suomen 50 suurinta kuntaa. Tilastot ovat vuodelta 2015, sillä tuoreempaa, kattavaa tietoa ei ole saatavilla.

Kolmesta kuuteen tonnia vuodessa

Kun päästöissä jätetään huomioimatta maanteiden läpikulkuliikenne ja maatalous, löytyvät vertailun kovimmat päästölukemat Salosta, Kurikasta ja Raisiosta. Nämä kunnat päästävät asukasta kohden laskettuna lähes kuusi hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa.

Seuraavina tulevat Seinäjoki, Hollola, Iisalmi, Sastamala ja Lahti. Niiden päästöt ovat viiden tonnin luokkaa.

Vähiten päästäviä ovat Järvenpää ja Raahe, joissa päästöt ovat noin kolme tonnia. kohden.

Kuntien keskiarvopäästö on 4,4 tonnia asukasta kohden. Selvästi tämän alle pääsevät vielä Helsinki, Rauma, Kerava, Tampere ja Vaasa.

Suurimpia eroja kuntien välille aiheuttavat paikallisliikenne ja kaukolämmössä käytetty polttoaine. Kaukolämmössä biopolttoaineiden päästöiksi on oletettu nolla. Myös erillislämmityksellä on suuri merkitys varsinkin pienemmissä kunnissa.

Kivihiili pitää isojen päästöt isoina

Vuosien 2010 ja 2015 välillä eniten päästöjään vähensivät 30 000 – 50 000 asukkaan kunnat.

Kaukolämmöntuotannon päästöt pienenivät kuudessa suurimmassa kaupungissa yhdeksän prosenttia. Muissa yli 50 000 asukkaan kunnissa pudotus oli keskimäärin 31 prosenttia. Pienemmissä kunnissa lukemat olivat vielä suurempia.

Suurimpien kuntien päästöleikkaustahtia jarruttaa erityisesti kaukolämmössä käytetty kivihiili. Pienemmissä kunnissa on siirrytty ahkerasti käyttämään biopolttoaineita erityisesti sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa.

Toisaalta pienissä kunnissa on suhteellisesti enemmän erillislämmitettyjä kiinteistöjä. Niistä päästöihin vaikuttaa voimakkaasti se, kuinka innokkaasti öljylämmityksestä on siirrytty esimerkiksi maalämpöön.

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat