Kommentti: Bernerin lähtö saattaa olla lähellä – tiedot vahvistetaan Lännen Medialle

Iltalehti kertoo, Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV on päättänyt "oma-aloitteisesti käynnistää Finaviassa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä varsin harvinaisen laillisuustarkastuksen".

Virasto on selvittänyt Iltalehden mukaan sitä, toimiko liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) valtion edun mukaisesti, kun hän esti vuoden 2015 lopulla valtionyhtiö Finaviaa nostamasta vahingonkorvauskannetta Finavian vuosina 2009–2011 tekemistä johdannaiskaupoista. Niistä oli kertynyt tappiota 34 miljoonaa euroa, ja syyskuussa 2015 yhtiön silloinen hallitus päätti kanteen nostamisesta yhtiön entistä hallitusta ja eräitä yhtiön entisiä työntekijöitä vastaan.

Berner kielsi kanteen nostamisen. Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi arvosteli Berneriä ja erosi protestina tehtävästään. Kanneoikeus vanheni.

Lännen Medialle vahvistetaan Iltalehden jo kertomat tiedot, että eduskunnan tarkastusvaliokunta on saanut nähtäväkseen VTV:n alustavan raportin. Iltalehti kertoo, että salaiseksi leimatussa tekstissä Bernerin todetaan puuttuneen Finavian toimintaan vastoin lähes kaikkia valtion omistajaohjauksen pelisääntöjä.

"Tarkastusvaliokunta suunnittelee Bernerin Finavia-omistajaohjauksen laillisuuden selvittämistä ainakin ’talon sisällä’ eli eduskunnan perustuslakivaliokunnassa", Iltalehti kirjoittaa.

Lännen Median haastattelemat lähteet arvioivat, että Bernerin jatkaminen ministerinä on hyvin vaikeaa – ellei jopa mahdotonta – jos VTV:n raportissa arvostellaan Berneriä voimakkaasti ja tämän toimien laillisuuden arvioiminen etenee tarkastusvaliokunnan päätöksellä perustuslakivaliokuntaan.

LM-lähteet arvioivat, että joka tapauksessa Bernerin asemasta ministerinä on nousemassa iso poliittinen myrsky. Sellainen on ennustettavissa, vaikka asia jäisi tarkastusvaliokunnan moitteiden tasolle.

Toistaiseksi on hiljaista, koska asiassa on kyse toistaiseksi salaisista tiedoista. Esimerkiksi oppositio voi kyseenalaistaa Bernerin aseman vasta siinä vaiheessa, kun tiedoista tulee julkisia.

Myöskään hallituksen sisällä tai keskustan omassa eduskuntaryhmässä ei voida keskustella Bernerin asemasta, ennen kuin VTV:n raportti on valmis ja julkinen.

Kaikki haastatellut huomauttavat, että ennusmerkkien perusteella Bernerin lähtö liikenne- ja viestintäministerin tehtävästä saattaa olla lähellä.

Bernerin asemaa ei paranna se, että keskustan ministerivalinnoissa hän – ensimmäisen kauden kansanedustaja – kiilasi Keski-Suomen äänikuningattaren Anne Kalmarin edelle. Kalmari on hengittänyt syntymästään asti keskustalaista aatemaailmaa kotiseudullaan.

Jos Berner tempautuu myrskynsilmään, kaikki keskustalaiset eivät välttämättä ole loppuun asti valmiita puolustamaan hänen asemaansa ministerinä. Berneriä pidetään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luottonaisena, mikä antaa hänelle jonkin verran selkänojaa.

Politiikassa luottamus voi kuitenkin kadota jopa muutamissa tunneissa, koska puolueen etu menee yksilön edun edelle – tai ainakin näin on tapana sanoa. Bernerin Finavia-toiminnan kohdalla näyttää tosin vahvasti siltä, että veronmaksajien etu ei mennyt jonkun toisen edun edelle.

Keskustalaiset ovat pitäneet peukalonsa ylhäällä, kun kokoomuksen ministereihin on kohdistunut hallituksen alkutaipaleella painetta. VTV:n Berneriä kohtaan kriittinen raportti on kuitenkin paljon vakavampi asia kuin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) prosenttilaskut tai ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) kimpaantuminen eduskunnan täysistunnossa.

Mielenkiintoista on nähdä, miten perussuomalaiset ja kokoomuslaiset toimivat, kun tiedoista tulee julkisia. Oppositio odottanee ensin hallituksen sisäisiä ratkaisuja, mutta valmistautuu nostamaan Bernerin aseman esille, kun julkisen keskustelun aika koittaa.

Tarkastusvaliokunnassa odotetaan nyt lopullista raporttia.

Yleinen alustava arvio on, että Bernerin tilanne ei näytä hyvältä hänen uskottavuutensa kannalta.

LAURI NURMI/LÄNNEN MEDIA

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat