Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentui väärin Oulun yliopistossa – opiskelupaikka peruttiin viideltä

HELSINKI

Oulun yliopisto ilmoitti ennen juhannusta virheellisesti viidelle kasvatustieteen koulutukseen hakeneelle, että he ovat saaneet opiskelupaikan. Tieto opiskelupaikasta tuli opiskelijoille torstaina. Virheellinen pisteiden syöttäminen havaittiin tiistaina. Hakijoihin oltiin yhteydessä virheen havaitsemisen jälkeen tiistaina.

Järjestelmään tallentui väärin kaikkiaan 115 hakijan pisteet. Suurimmalla osalla pisteiden korjaaminen ei vaikuttanut opiskelupaikan saamiseen. Virheen korjaamisen myötä seitsemän hakijaa, jotka eivät aluksi saaneet opiskelupaikkaa, saavat se nyt.

Oulun yliopisto perustelee väärää pisteiden laskua "inhimillisellä virheellä" ja ilmoittaa tiedotteessaan olevansa "äärimmäisen pahoillaan" tapahtuneesta.

–  Kyseessä on ihan inhimillinen virhe. Kun täällä näitä virkailijatyönä ihmiset tekevät, niin siinä on sattunut tällainen virhe. Virhe on tapahtunut pisteiden syöttämisessä. Hakijoiden valintakoepisteet ovat olleet lähtökohtaisesti oikein, mutta toteutuksessa vähän kompasteltiin. Siksi koettiin velvollisuudeksi järjestää hakijat aidosti siihen järjestykseen, jossa he ovat, suunnittelija Anne Talvio Oulun yliopistosta sanoo.

Oikaisua voi hakea tutkintolautakunnalta

Ne viisi hakijaa, joiden pisteet eivät uudelleen laskennassa riittäneet opiskelupaikkaan, tippuivat varasijoille.

–  Useimmitenhan hakijat hakevat muihinkin hakukohteisiin. Eli jos tästä hakukohteesta ei ole paikkaa saanut, se voi muualta löytyä.

Opiskelupaikkansa menettäneet voivat Talvion mukaan pyytää oikaisua tutkintolautakunnalta.

–  Ilman muuta kaikista opiskelijavalinnoista voi pyytää oikaisua tuloskirjeen ohjeen mukaisesti, jos ei ole tyytyväinen tulokseen. Tutkintolauta käsittelee kaikki tapaukset.

Talvion tiedossa ei ole, että vielä tiistain aikana kukaan hylkäyspäätöksen saaneista olisi valittanut tuloksesta.

Hakijat voivat tarkistaa tilanteensa Oma Opintopolku -palvelusta tai ottaa yhteyttä Oulun yliopiston hakijapalveluihin.

Varasijalla jonottaa 180 hakijaa

Oulun yliopistossa kasvatustieteen koulutusohjelmassa aloituspaikkoja on tänä vuonna 20. Varasijalla opiskelupaikkaa jonottaa tällä hetkellä kaikkiaan 180 hakijaa saamiensa pisteiden mukaisessa järjestyksessä. Varasijoilta voi tulla hyväksytyksi vielä heinäkuun ajan.

–  Jo tämän päivän aikana varasijat ovat edenneet, ja olemme saaneet ilmoittaa hyviä uutisia jopa näiden viiden joukkoon, Talvio kertoo.

Vastaavanlaisia virheitä korkeakoulujen pääsykokeiden pisteidenlaskennassa on tapahtunut aiemminkin. Kesällä 2017 Itä-Suomen yliopisto hyväksyi erehdyksessä 71 ylimääräistä opiskelijaa luokanopettajakoulutukseen. Yliopiston muutoksenhakulautakunta päätti hylätä virheen vuoksi tehdyt 31 oikaisupyyntöä. Asiaa puitiin oikeudessa asti, mutta Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valitukset.

Anne Talvion mukaan Oulun yliopistossa vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat