Kaksi lemmikkikissaa hylättiin tylysti autosta metsätien varteen Alajärvellä

Jukka Kangastie ajoi autollaan Alajärvellä Menkijärventiellä sunnuntaina 23. huhtikuuta, kun hän kiinnitti huomionsa sivuun kääntyvän Langhedin metsäautotien varteen pysäköityyn siniharmaaseen farmariautoon. Auton ovi oli auki, sisällä istui Kangastien mukaan mies ja tiellä auton vieressä oli kaksi kissaa. Näky jäi mietityttämään Kangastietä, ja hän päätti palata takaisin.

– Auto oli kadonnut, mutta tiellä oli edelleen kaksi kissaa. Hämmästyin tapahtunutta ja pysähdyin houkuttelemaan kissoja kyytiin. Niiden paikka ei siellä asumattoman tien varressa ollut ensinkään, Kangastie kertaa sunnuntain tapahtumia.

Paikka sijaitsi noin 50 metriä pikitiestä ja tien varressa ei ole asutusta. Kissat eivät kuitenkaan antaneet Kangastien ottaa itseään kiinni, vaan ne katosivat pelästyneinä metsään.

– Olen eläinrakas ihminen, vaikka en varsinainen kissaihminen olekaan. En todellakaan hyväksy lemmikkikissan hylkäämistä luontoon, varsinkaan tähän aikaan vuodesta, jolloin se aiheuttaisi pesiville linnuille suurta vahinkoa, Kangastie harmittelee tapahtunutta.

Kangastie ilmoitti tapahtuneesta paikalliseen eläinhoitolaan, josta lähdettiin välittömästi paikalle. Eläinhoitolan henkilökunta yritti saada kissoja kiinni ja turvaan.

Eläinhoitola HepoKatti on tehnyt maaliskuun alusta sopimuksen Alajärven kaupungin kanssa alueensa löytöeläinten vastaanotosta ja huolehtimisesta. Hoitolayrittäjät Minna Peltoniemi ja Jussi Latvala saivat puhelun, jossa kerrottiin kissojen tylystä kohtalosta. Kissat eivät kuitenkaan suostuneet tulemaan lähelle, vaan apua tarvittiin paikalliselta kissayhdistykseltä, jossa vastaaviin tilanteisiin on varauduttu.

Latvala soitti kissojen kohtalosta Alajärven Tassutiimin Maarit Korkia-aholle, joka välitti yhdistyksen tiedotusrinkiin tilannekatsauksen. Hyvin nopeasti paikalle lähti joukko vapaaehtoisia kokeilemaan, saavatko he kissat kiinni. Eläimet olivat edelleen paniikissa ja piiloutuivat metsään.

– Oli hyvin tärkeää saada havainto siitä, minkälaisia kissoja etsimme, ja saimmekin näköhavaintoja. Aloimme loukuttaa kissoja kahdella loukulla. Vapaaehtoiset tekivät hajujälkiä ruoalla metsään ja vaihtoivat ruokaa loukkuihin sekä kävivät tarkistamassa loukut säännöllisesti, Maarit Korkia-aho kertoo toiminnasta.

Tiistaina ensimmäinen kissa meni loukkuun oltuaan pari vuorokautta metsässä. Välillä satoi lunta, ja vapaaehtoiset kiersivät metsää etsien toisen kissan jälkiä ja elonmerkkejä. Vapaaehtoiset jakoivat myös alueen taloihin tiedotteita, joissa kerrottiin kissan tuntomerkkejä ja pyydettiin ottamaan yhteyttä, mikäli kissa ilmestyisi jonkun pihaan.

– Osa porukasta viipyi metsässä perjantai-iltana vielä pimeän tultua. He paistoivat makkaraa nuotiolla, jotta kissa pysyisi lähellä ruoan tuoksun voimin. Viimein toinenkin kissa meni loukkuun maanantaina 1. toukokuuta oltuaan sen viikon verran metsässä, Korkea-aho kertoo.

Lemmikkieläimen hylkääminen luontoon on rikos. Tapahtuneesta on oltu yhteydessä valvontaeläinlääkäriin, ja myös poliisille on tehty rikosilmoitus.

ERJA PEKKALA, ALAJÄRVI

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat