31-vuotias isä kuuli sairastavansa parantumatonta syöpää – treenaa nyt kaikkien aikojen kestävyysmatkalle

Kolmen lapsen isä Marko Viinikainen, 31, sai viime vuonna lääkäriltä tiedon, joka heitti miehen koko elämän ympäri. Hän sairastaa harvinaista syöpää.

Kuortaneella perheensä kanssa asuva Viinikainen on vajonnut välillä synkkiin ajatuksiin, mutta ei aio luovuttaa. Syövästä huolimatta mies aikoo kesällä osallistua triathlon-kisaan. Hän aloitti myös aihetta käsittelevän blogin Perhe, syöpä ja ironman.

Kirjoittamisesta aina pitänyt Viinikainen hahmotteli tuntojaan ylös pitkin vuotta. Lopulta uudenvuodenaattona hän päätyi kokoamaan ajatukset yhteen ja julkaisi ensimmäisen blogikirjoituksensa.

– Kirjoittaminen on minulle terapiaa, joten siinä mielessä itsekkäistä syistä aloitin blogin, Viinikainen kertoo.

Alle viikon julki ollutta blogipäivitystä on luettu noin 137 tuhatta kertaa. Viinikainen ei aluksi meinannut itsekään uskoa lukemia.

– Ehdin jo hetken epäillä, pitääkö tämä paikkaansa. Mutta on tullut niin paljon yhteydenottoja tuntemattomilta, että pakko kai se on uskoa, Viinikainen kertoo.

Viinikainen on hyvillään yhteydenotoista. Moni hänen kanssaan samassa tilanteessa oleva tai syövästä jo parantunut on halunnut jakaa kokemuksiaan.

– Se on tuntunut hyvältä, vertaistuki auttaa.

Viinikainen lupaa jatkaa bloginsa kirjoittamista. Kolmen alle 5-vuotiaan lapsen isänä vapaa-aikaa ei kuitenkaan liiaksi ole.

– Julkaisen jatkossakin, kun pää käy niin sanotusti ahtaaksi, Viinikainen toteaa.

Lääkäri kertoi Viinikaiselle syöpädiagnoosin tammikuussa 2016. Kyse on laajalle levinneestä kilpirauhassyövästä.

Blogissaan mies kertoo diagnoosin aiheuttaneen paljon ahdistusta, katkeruutta ja itsesääliä. Samana kesänä syntynyt kolmas lapsi toi kuitenkin lisää valoa elämään.

– Pikkuhiljaa elämä alkoi näyttää valoisammalta, Viinikainen kirjoittaa blogissaan.

Marraskuun 1. päivä Viinikainen sai lisää huonoja uutisia. Lääkäri kertoi, ettei syöpää voida parantaa. Etäpesäkkeitä oli yli sata. Lääkärin mukaan syöpää voidaan kuitenkin hidastaa, ja Viinikaisella saattaa olla jopa kymmenen elinvuotta jäljellä.

– Itkin kaksi viikkoa, en pystynyt syömään, en liikkumaan. Nukuin 12–14 tuntia vuorokaudessa koska unet olivat parempia kuin todellisuus, Viinikainen kuvailee tilannetta blogissaan.

Valo löytyi onneksi pian uudelleen. Marraskuun 14. päivä tuli tieto, että syöpä olisikin ehkä parannettavissa.

Nyt jo kolme lääkäriä on arvioinut, että Viinikainen voi parantua syövästä.

Syöpähoitojen aikana Viinikainen on asettanut itselleen myös hurjan tavoitteen. Hän aikoo tulevaisuudessa suorittaa triathlonin kovaa kuntoa vaativan ironman-matkan. Se sisältää 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja maratonjuoksun (42,195 kilometriä).

Aivan kylmiltään ironmaniin ei voi lähteä. Mutta jo ensi kesänä mies aikoo suorittaa kaksi triathlonin matkaa: Hämeenlinnassa sprinttimatkan eli 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja 5 kilometriä juoksua sekä Vaasassa perusmatkan eli 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja 10 kilometriä juoksua.

Viinikaisen mukaan lääkärit ovat sanoneet, että urheilla saa syövästä huolimatta.

– Minulla on hyvä pohjakunto. Olen 6-vuotiaasta asti pelannut jalkapalloa tai salibandya, joskus samaan aikaankin.

Kiireisessä arjessa yksilölajin treenaaminen on Viinikaisen mielestä jopa helppoa. Yksilölaji ei ole sidottu aikaan tai paikkaan.

– Jos tuntuu, että on tunti aikaa, niin voi lähteä salille, lenkille, pyöräilemään tai uimaan.

Viinikainen kertoo lopettaneensa aktiivisen urheilu-uran pari vuotta sitten. Hän pelasi jalkapalloa ja salibandyä parhaimmillaan 1. divisioonassa.

Salibandykentälle on tarkoitus astua vielä uudestaankin, kun toukokuussa järjestetään salibandyottelu, jossa kerätään varoja Suomen Syöpäsäätiölle. Viinikaista pyydettiin keräämään toinen joukkueista kasaan.

Jyväskylässä järjestettävässä ottelussa pelaavat vastakkainen Marko Viinikainen all stars sekä Happee all stars.

JATTA LAPINKANGAS

Marko Viinikaisen blogi Perhe, syöpä ja ironman löytyy täältä .

Lisää aiheesta

Kommentoi

Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu