Tilastot tukevat KalPan mestaruutta

HELSINKI

KalPalla on tilastot puolellaan, kun jääkiekkokaravaani siirtyy lauantaina Tapparan isännöitäväksi liigafinaaleihin Tampereelle.

KalPa johtaa loppuottelusarjaa 2–0. Se tarvitsee kaksi voittoa lisää, jotta kuopiolaisseuran historian ensimmäinen Suomen mestaruus varmistuisi.

Matka mestaruuteen on pitkä, varsinkin kun vastassa on rutinoitunut ja parastaan vielä etsivä Tappara.

KalPan päävalmentaja Pekka Virta pitää Liigan nuorimman joukkueen jalat maassa.

–  Meillä on huonot näytöt ottelusarjojen kolmansista peleistä. Toivottavasti oltaisiin opittu jotain, Virta murjaisee ja viittaa kevään puolivälierien ja välierien kolmansiin peleihin Pelicansia ja JYPiä vastaan.

KalPa hävisi kummallekin pudotuspelien kolmannet kohtaamiset, mutta voitti kokonaiset ottelusarjat.

Kaksi poikkeusta

Kotimaisen liigahistorian kaikkien aikojen suurinta yllätystä valmisteleva KalPa on historiatilaston perusteella vahvoilla Suomen mestariksi.

Liigafinaalien historiassa näet kaksi ensimmäistä loppuottelua voittanut joukkue on lopulta juhlinut myös mestaruutta 19 kertaa. Toisin on käynyt vain kahdesti.

Vuonna 1983 Helsingin paikallissarjassa Jokerit meni johtoon otteluvoitoin 2–0. HIFK raapi väkisin kolme seuraavaa voittoa ja vei mestaruuden 3–2.

Tuolloin mestaruudesta pelattiin paras viidestä -systeemillä eli kolmesta voitosta, kuten myös kaksi vuotta myöhemmin. Keväällä 1985 TPS voitti Ilvestä vastaan kaksi ensimmäistä ottelua, ja itsevarman turkulaisseuran johto teetti päävalmentaja Matti Keinoselle kultaisen takin mestaruusjuhlallisuuksiin.

Ilves punnersi kolme voittoa peräjälkeen ja otti toistaiseksi viimeisen Suomen mestaruutensa.

KalPan urakkaa jatkaa 2–0-johdosta mestaruuteen saakka on sikäli raskas, että se tarvitsee paras seitsemästä -systeemissä vielä kaksi voittoa.

KalPan liike ei lopu

Etukäteisarvioissa on epäilty KalPan kestävyyttä finaalisarjassa. Se joutui JYPiä vastaan urakoimaan kovavauhtiset seitsemän ottelun välierät.

Kahden loppuottelun perusteella KalPa on jopa päässyt palautumaan JYP-sarjan rasituksista. Tappara pitää sen verran verkkaista tempoa kaukalossa.

KalPalta ei ole helppoa luistella jalkoja alta.

–  Virran Peksin valmentamat joukkueet ovat hemmetin hyvässä kunnossa. KalPa ei ole viime vuosina hävinnyt muille luistelussa, Nashvillen pelaajatarkkailija Janne Kekäläinen perustelee.

Niin sanotut asiantuntijat listasivat KalPan viime syksynä ennen Liigan alkua runkosarjassa sijoille 11–15. Harva oli viitsinyt perehtyä KalPan pelaajiin muuten kuin selaamalla joukkueen nimilistan.

KalPan pelaajahankinnoista vuosikausia huolehtineen Kekäläisen näkökulma oli toinen.

– Tiesin pelaajien potentiaalin, mihin he pystyvät yksilöinä ja joukkueena, hän kertoo.

STT

Kommentoi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta