Suosikit keskeyttivät ja Yusuke Suzuki korjasi voiton – Maaliinpääsy täytti Dohan hautovassa helteessä Jarkko Kinnusen tavoitteet ja odotukset 50 kilometrin kävelyssä

DOHA

Kilpakävelijä Jarkko Kinnunen ei olisi mitenkään voinut kuvitella arvokisauransa alussa 13 vuotta sitten, että hän voi olla maalissa tyytyväinen kellon näyttäessä lukemia 4.25.36. Kinnunen ei osannut myöskään kuvitella 50 kilometrin kilpailua Qatarin Dohan kaltaisissa oloissa.

Kävelijät tajusivat naisten maratonia seurattuaan, että pisin kävelymatka täytyy astella pintakaasulla. Sen seurauksena maaliin kävelleiden loppuaikoihin tuli tyypillisesti puolen tunnin lisä. Joillekin kertyi hellelisää sitäkin enemmän, monille helle oli mahdoton.

Kisan jättivät kesken muiden muassa hallitseva olympiavoittaja, Slovakian Matej Toth, ja hallitseva maailmanmestari, Ranskan Yohann Diniz.

–  Minäkin halusin jo aika alussa pois radalta. Tänään en nauttinut kilpailusta. Ei ollut yhtään kivaa, Kinnunen tunnusti.

–  Minulla oli kuitenkin kontrolli koko ajan ja nyt olen iloinen, kun pääsin maaliin.

Naisten maraton pelasti monta

Kinnusen sinnikkyys palkittiin sijalla 20. Sen hän otti 14:nnessä arvokisastartissaan arvokisauransa heikoimmalla ajalla.

Se johtui yli 30 asteen lämpötilasta ja ilman kosteudesta, joka oli reilusti yli 70 prosentin.

–  Naisten maratonin perusteella ymmärsimme, ettei tähän kilpailuun voi lähteä liian hiljaa, Kinnunen kertoi.

Kävelijät tajusivat tilanteen myös Dinizin käytöksestä. Ranskalainen tapaa aloittaa vihaisesti, mutta nyt hänelle kelpasi muiden leppoisa kyyti.

Kinnunen oli ihmeissään, kun hän huomasi kävelevänsä 5.20-kilometrivauhtia ja edestä tuli selkiä vastaan.

–  En olisi voinut kuvitella, että kävelen joskus 5.20-vauhtia kilpailussa. Aiemmin olen ehkä kilpailun verryttelyssä mennyt siihen tahtiin.

Kinnunen oli vielä puolimatkassa sijalla 30 mutta paransi asemiaan ohittamalla uupuneempia kilpakumppaneitaan. Osa siivottiin radan sivuun ja kuljetettiin lääkintätelttaan.

Kinnusen lisähuolena olivat jalkakrampit, jotka iskivät lantion koukistajaan ja lähentäjään 15 kilometrissä.

–  Pääsy maaliin ei ollut itsestäänselvyys. Olin vasta kilometri ennen maalia varma, että se onnistuu. Eli ihan limitillä mentiin.

Mestaruudet Japaniin ja Kiinaan

Partanen koki viime päivinä ennen kilpailua, ettei hän ole aivan terve. Kello 23.30 alkaneessa kilpailussa hän joutui jättämään kisan kesken ennen 20 kilometrin väliaikapaikkaa. Hän oli 15 kilometrin kohdalla sijalla 40.

Kilpailun voitti Japanin Yusuke Suzuki ajalla 4.04.59. Portugalin Joao Vieira otti pronssin niukasti ennen Kanadan Evan Dundeeta.

Miesten kilpailuun lähti 46 kilpailijaa, joista 14 keskeytti ja yksi hylättiin.

Kiinan Liang Rui voitti naisten kilpailun ajalla 4.23.26 ja jätti taakseen kelpo joukon miehiä. Li Maocuo varmisti Kiinan kaksoisvoiton ennen Italian Eleonora Anna Giorgia.

Kommentoi